Onderzoek naar longreparatie vordert

Zieke longen kunnen in de toekomst gerepareerd worden, meent dr. Reinoud Gosens van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij en collega-onderzoekers hebben een stukje long nagebouwd en testen daarmee methodes om longweefsel te herstellen.

Tot nu toe zijn longen als ze eenmaal beschadigd zijn niet meer te herstellen. Daardoor neemt het aantal mensen met longziektes steeds verder toe. Uit nieuwe cijfers van het Longfonds blijkt dat maar liefst 600.000 Nederlanders de longziekte COPD hebben en dat zijn er meer dan gedacht. Elk jaar overlijden zesduizend mensen in Nederland aan COPD. Het Longfonds wil daarom meer investeren in onderzoek om het repareren van longen mogelijk te maken, stelt directeur Michael Rutgers.

Een voorbeeld is het onderzoek van prof. dr. Reinoud Gosens bij de eenheid moleculaire farmacologie van de Rijksuniversiteit. Samen met onderzoekers uit Leiden en München zoeken ze naar manieren om longweefsel zichzelf te laten herstellen. Geld voor het onderzoek zamelen ze onder meer in met de campagne waarbij bekende Nederlanders hun adem inhouden, net als onderzoekers zoals Gosens.

Het repareren van longen kan op twee manieren, met zogenoemde wnt-groeifactoren of met stamcellen. Wnt-groeifactoren zorgen ervoor dat cellen in het menselijk lichaam beginnen te groeien. Vroeger dachten wetenschappers dat de groeifactoren hun werk vooral deden vóór de geboorte. In de baarmoeder spelen deze eiwitten namelijk een belangrijke rol bij de vorming van een foetus. Sinds kort weten we dat deze groeifactoren ook na de geboorte van mensen van groot belang zijn. De stoffen voeren namelijk kleine en grote reparaties uit in ons lichaam. Het probleem is alleen dat de genezende stoffen hun werk niet meer uitvoeren bij mensen met de ziekte COPD. Hun longen raken zo ontstoken en beschadigd dat deze patiënten het vaak benauwd krijgen en last hebben van kortademigheid.

De onderzoeker hoopt samen met collega's uit Leiden en München een list te verzinnen om patiënten toch te voorzien van werkende groeifactoren. Ten eerste werkt hij aan een speciaal geneesmiddel dat ervoor zorgt dat het signaal van groeifactoren weer de juiste weg aflegt in cellen.

Gosens heeft nog een tweede plan: stamcellen toedienen. Dat zijn cellen die nog kunnen uitgroeien tot elk type weefsel in het menselijk lichaam. Binnenkort begint hij met een proef waarbij de eerste patiënten worden geïnjecteerd met stamcellen. ,,De cellen zullen zich via de bloedbaan verspreiden, ook naar de longen. Zodat daar extra nieuwe groeifactoren worden aangemaakt, die voor weefselherstel kunnen zorgen.’’

Hij waarschuwt wel dat COPD-patiënten niet op de korte termijn moeten rekenen op genezing door de technieken die hij ontwikkelt. ,,Een kant-en-klare behandeling waarmee we patiënten kunnen genezen, is voorlopig nog een stap te ver. We moeten eerst inzicht krijgen in de mechanismen waarmee wnt-groeifactoren het herstel van longweefsel verhogen. Hopelijk kunnen we die kennis in de toekomst gebruiken om de longen van patiënten een beetje te herstellen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.