Onderzoek obs De Driespan Harkstede in impasse: docenten werken niet mee

Leerkrachten van De Driespan in Harkstede weigeren mee te werken aan het onderzoek naar de slepende perikelen op deze openbare school.

Onlangs trad Annemarie Machielsen uit Paterswolde als onafhankelijk onderzoeker aan. Zij werd aangesteld door bestuurder Hester van Gorkum van de openbare scholenorganisatie OPOS in Slochteren na de onrust die op school De Driespan ontstond als gevolg van de schorsing van directeur Mijna de Bruin.

Hoe onafhankelijk is onafhankelijk?

Volgens OPOS heeft het onderzoek een onafhankelijk karakter. Dat trekken leerkrachten en ouders in twijfel. Zij werken daarom niet mee. Onverkort is hun eis dat directeur De Bruin snel terugkeert op de school. OPOS-bestuurder Van Gorkum weigert tot nu toe die eis in te willigen.

Onderzoek verbreed

Om de leerkrachten tegemoet te komen, heeft Van Gorkum de onderzoeksopdracht aan Machielsen intussen verbreed. Ook het functioneren van bestuur en staf van OPOS en de samenwerking met andere scholen wordt onder de loep genomen. Kort na de schorsing zegden medezeggenschapsraad en de meeste ouders van De Driespan het vertrouwen in Van Gorkum op.

‘Onze kinderen zijn de dupe’

De onderzoekster heeft al gesprekken gevoerd met oud-medewerkers van De Driespan, leden van het stafbureau, leden van de raad van toezicht en enkele ouders. Het stoort de ouders in hoge mate dat directeur De Bruin om ‘bovenschoolse redenen’ is geschorst. ,,Wekenlang ontbreekt het nu aan goede leiding op de school. Daarvan worden onze kinderen de dupe’’, luidt hun klacht. De uitkomsten van het onderzoek worden pas in januari bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.