Onderzoek uit 2014: Balkons Westindischekade nog 15 jaar veilig

Woningcorporatie Lefier heeft vandaag de balkons van 312 appartementen aan de Westindischekade met klemmen afgesloten. Bij een van de woningen kwam woensdag een balkon naar beneden.

In 2014 is een onderzoek naar de staat van de balkons verricht. Daar kwam uit dat de balkons de eerste 15 jaar veilig zouden zijn en na vijf jaar opnieuw geïnspecteerd moesten worden. Dat zou volgend jaar gebeuren.

Balkon valt van flat Westindischekade Groningen (update: alle balkons op slot en gestut)
Lees verder

Dat gebeurt nu dus wat eerder. Inspectie is druk aan de gang. Die moet uitwijzen of dit een incident is, of dat er meer zwakke balkons zijn. Hoe lang dat gaat duren is niet duidelijk, maar voorlopig mag niemand op zijn balkon.

Zeven klachten over balkons

Daarnaast hebben ze gekeken naar de klachten van bewoners die zeggen dat er al eerder aan de bel is getrokken over de veiligheid van de balkons. Sinds 2014 zijn er 7 ‘balkongerelateerde meldingen’ geweest.

Daarop zijn elke keer mensen van Lefier langs geweest. In geen enkel geval was sprake van veiligheidsklachten.

Elza Bulstra van Lefier zegt dat woensdag alle bewoners zijn vandaag per brief geïnformeerd over de actuele situatie.

In de portieken hangen grote posters met informatie. Daarnaast zijn medewerkers de hele dag aanwezig geweest om met mensen te praten.

De balkons van de appartementen worden vandaag met een klem op de deur aan de buitenkant afgesloten zodat de balkons niet meer toegankelijk zijn. Bovendien worden de balkons nog gestut. Hekken worden geplaatst zodat niemand op de balkons kan klimmen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.