Onderzoeken naar Thyrax-omzetting

GRONINGEN Er komen twee onderzoeken naar de gevolgen van het noodgedwongen overstappen op andere medicatie door zo’n 350.000 patiënten met een schildklierziekte die het middel Thyrax gebruikten.

De fabrikant van het kunstmatige schildklierhormoon Thyrax Duotab stopte begin dit jaar onverwacht met de productielijn voor het middel in Oss en had nog geen vervangende fabriek in gebruik. Er ontstonden al snel tekorten aan het medicijn bij apothekers en veel van de honderdduizenden patiënten moeten overstappen op vergelijkbare middelen zoals Euthyrox en Levothyrox. Die zijn qua chemische samenstelling wel hetzelfde maar er komen wel andere hoeveelheden van het hormoon in het bloed. En bij schildklierpatiënten is juist de balans tussen net te veel of net te weinig hormoon in het bloed van groot belang.

De Groningse internist-endocrinoloog professor Bruce Wolffenbuttel opperde al begin dit jaar dat er van de nood een deugd gemaakt kon worden. De gedwongen massale switch kan volgens hem ook een groot onderzoek naar zo’n overstap mogelijk maken. De Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie en de Schildklier Organisatie Nederland hebben nu twee elkaar aanvullende onderzoeksvoorstellen ingediend bij het ministerie, en volgens de NOS en de Telegraaf gaan die onderzoeken er ook daadwerkelijk komen.

De onderzoeken moeten uitwijzen wat de effecten zijn van zo’n gedwongen omzetting. Volgens directeur Rietje Meijer van de Schildklier Organisatie zijn er zowel positieve als negatieve ervaringen van patiënten. Een deel van hem was achteraf juist blij met het andere medicijn. Wolffenbuttel beschrijft op zijn website een aantal voorbeelden waarbij het goed ging, maar de hormoonspiegel in het bloed wel goed gecontroleerd moest worden. Maar de hoogleraar noemt ook negatieve voorbeelden,zoals een apotheker die iemand met schildklierkanker zonder waarschuwing omzette op een ander middel. ,,Op het recept stond niet de term ‘medische noodzaak’’’, schrijft Wolffenbuttel. ,,Voor een besparing van anderhalve euro heeft zij zich flink beroerd gevoeld.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.