Onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 2 miljoen euro subsidie van 'Europa'. Doel is bijwerkingen medicijnen te verminderen

Foto: Pixabay

Jingyuan Fu van de afdeling genetica en kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een Europese subsidie van 2 miljoen euro gekregen. Zij gaat hiermee de komende vijf jaar onderzoeken of de werkzaamheid van geneesmiddelen te verbeteren is door de bacteriën in de darmen te veranderen.

Een groot aantal patiënten reageert niet goed op veel gebruikte medicijnen; sommige patiënten hebben veel last van bijwerkingen. In Europa houdt ongeveer 3,5 procent van de ziekenhuisopnames verband met bijwerkingen van geneesmiddelen. Het betekent dat veel patiënten niet op de juiste manier worden behandeld omdat ze niet of slecht op medicijnen reageren. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het welzijn van de patiënt, maar brengt ook enorme klinische en financiële lasten met zich mee.

BugDrug-project

Dr. Jingyuan Fu wil dit probleem oplossen door de bacteriën die in de darmen van de mens leven te veranderen. Zij concentreert zich in haar BugDrug-project op 23 geneesmiddelen, die veel worden gebruikt bij de behandeling van cardiometabole (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en trombose) en psychiatrische aandoeningen. Voorbeelden zijn statines, betablokkers of ACE-remmers.

Het BugDrug-project is gebaseerd op het nieuwe concept dat darmbacteriën kunnen bijdragen aan een betere individuele reactie op medicijnen. Door het het geheel van micro-organismen in het maag-darmstelsel (darmmicrobioom) te veranderen, ontstaat misschien de mogelijkheid om de bestaande medicijnen weer te laten werken.

ERC Consolidator Grant

De subsidie betreft een zogeheten ERC Consolidator Grant van de Europese Unie. Zo’n grant is bestemd voor onderzoekers die 7 tot 12 jaar eerder hun proefschrift hebben afgerond. Zij moeten sindsdien een veelbelovende wetenschappelijk status hebben opgebouwd en een uitstekend onderzoeksvoorstel hebben ingediend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen