Onderzoekers RUG maken bezwaar tegen zeehondenopvang Termunten

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben bij staatssecretaris Martijn van Dam bezwaar gemaakt tegen de zeehondenopvang Eemsdelta in Termunten.

De onderzoekers kijken al enige tijd op het Wad naar het gedrag van zeehonden. Daarbij wordt ook gekeken naar hoe moeders omgaan met hun jongen.

Hoewel het onderzoek nog loopt, blijkt volgens de RUG uit voorlopige conclusies dat pups worden gezoogd door meerdere zeehondenmoeders en dat het normaal lijkt dat ze soms even alleen zijn. Door dieren weg te halen zou dat proces verstoord kunnen raken.

De zeehondenopvang Eemsdelta ving deze week zijn eerste en zeer verzwakte zeehondenpup op die werd gevonden bij Terschelling. Met het dier, Josje genoemd, ging het snel beter. Hij was nog maar een dag oud en te vroeg geboren.

Bestuurslid Jeroen Boer van Zeehondenopvang Termunten zegt het Groningse onderzoek niet te willen schaden. ,,Integendeel, wij ondersteunen juist onderzoeken naar zeehonden. Gisteren heb ik hier nog over gesproken met Niek Kuizenga van Zeehondencrèche Pieterburen. Ze zijn betrokken bij dit onderzoek. We hebben een afspraak gemaakt.’’

Volgens Boer wordt dan gepraat over de handelwijze aan de voet van de nabijgelegen dijk. ,,De inlaat aldaar is het enige gebied aan de dijk waar moeders hun jongen zogen. Je moet daar geen rare dingen doen.’’ Boer is onaangenaam verrast door de uitlatingen van de RUG. ,,Niet nodig. We zijn al in gesprek.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.