Onderzoekscommissie fluit COA Ter Apel terug

Het kantoor van COA in Ter Apel verhuist voorlopig niet naar het asieldorp. Dat is uitgesteld op advies van de onderzoekscommissie.

De commissie presenteert eind maart de resultaten van het onderzoek naar het hoge ziekteverzuim op het asieldorp. Voorzitter Joop Atsma vindt dat COA dat eerst moet afwachten. ,,Nu verhuizen is geen goed signaal.’’

Ziekteklachten personeel

Het management verkast naar uitgerekend dat deel van het asieldorp waar de ziekteklachten zijn begonnen. Het verzuim van personeel liep vorig jaar op naar 28 procent. Veel zieke medewerkers denken dat ze zijn vergiftigd door de vervuilde ondergrond. In het verleden is het terrein gebruikt als illegale stortplaats, ook door bedrijven. Later zat er een NAVO-depot. Er is nooit grondig gesaneerd.

Aanvankelijk zou het kantoor van COA Noord vorig jaar al van het naastgelegen Sindorfterrein verhuizen naar het azc. Aan de rand van Ter Apel is voor 85 miljoen een nieuw asieldorp gebouwd. Maar sinds de realisatie heeft een deel van de medewerkers last van hoge bloeddruk, oververmoeidheid, huiduitslag en benauwdheid. Zij voelen zich niet serieus genomen door de directie, die altijd een relatie met vervuiling heeft uitgesloten.

‘Waarom wij wel en zij niet?’

Toch lieten het management en ondersteunende diensten op zich wachten. Dat bevreemdt ziek personeel. ,,Daar zijn tegenover de commissie ook opmerkingen over gemaakt’’, bevestigt Atsma. ,,Zo van: waarom wij wel en zij niet?’’ Tot veler verbazing stond de verhuizing ineens op de agenda voor medio februari. COA Noord wil niet reageren.

De Commissie, die is aangesteld door het landelijke COA-bestuur, heeft ook de opdracht om de rol van het management te beoordelen. Veel medewerkers voelen zich onveilig en niet gehoord en spreken van een angstcultuur. Integriteit en zorgplicht, of het gebrek daaraan, zal zeker aan de orde komen in de eindrapportage, zegt de voorzitter.

In de taakopdracht staat dat de commissie haar opdrachtgever en de ondernemingsraad niet verrast met de bevindingen. Medewerkers vrezen dat daardoor het COA de gelegenheid krijgt tot damage control. Maar volgens Atsma is de directie nog niet inhoudelijk geïnformeerd. ,,Dat gebeurt pas eind maart, als het rapport klaar is.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.