Onduidelijkheid over noodopvang

Het COA weet nog niet of en wanneer er een locatie voor noodopvang in Stadskanaal komt. Het bestudeert nog altijd het lijstje met mogelijke plekken.

Dat zegt Alet Bouwmeester, woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

De gemeentebestuurders van Stadskanaal riepen in oktober particulieren en ondernemers op mogelijke plekken en gebouwen voor de opvang van ongeveer vierhonderd vluchtelingen aan te dragen. Die locaties moeten in of bij de hoofdkern Stadskanaal zijn gelegen. De gemeente speelde met de oproep in op het verzoek van het COA om zo snel mogelijk meer ruimte voor vluchtelingen beschikbaar te stellen.

Voorkeur grotere locaties

De oproep had tot gevolg dat meer dan tien particulieren en ondernemers zich meldden. De gemeente speelde hun namen door aan het COA. En sindsdien is het stil. De woordvoerder van de gemeente zegt dat het woord nu aan het COA is. Hij merkt er wel bij op dat die organisatie vooral op zoek is naar grotere noodopvanglocaties, voor duizend of meer mensen. Dat aantal wordt binnenkort bijvoorbeeld opgevangen in de gemeente Oldambt.

Bouwmeester beaamt dat grotere locaties de voorkeur genieten van het COA. ,,Ze zijn beter te exploiteren, ze zijn meer rendabel. We hebben op zulke grote locaties meer personeel en kunnen daardoor ook beter allerlei evenementen voor vluchtelingen organiseren.''

Maar dit alles hoeft volgens Bouwmeester niet te betekenen dat er geen noodopvang in Stadskanaal komt. ,,We bekijken eventuele locaties of ze aan de voorwaarden voldoen. En vervolgens nemen we een besluit. Het proces in Stadskanaal loopt kortom nog.''

Gemeenten verantwoordelijk voor woning

Zeker is volgens haar wel dat op 10 december meer dan vijfhonderd statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, het Pagecentrum in Stadskanaal verlaten. Zij werden daar geruime tijd geleden opgevangen om zo meer ruimte te maken in reguliere asielzoekerscentra.

,,Een aantal van hen zal vanuit het Pagecentrum terugmoeten naar een azc omdat er nog altijd geen woning voor hen is'', stelt Bouwmeester. ,,Maar een ander deel kan nu wel een huis in een gemeente ergens in het land krijgen.''

Alle gemeenten moeten een bepaald aantal statushouders opvangen, maar velen voldoen niet aan die taak. Daarom zitten momenteel in azc's duizenden mensen met een verblijfsvergunning nog te wachten op een woning.

Foto: DvhN Archief

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.