Onduidelijkheid over wisselwoningen Jarino

De eigenaren van de 43 Jarino-huizen in Loppersum willen duidelijkheid over wanneer de wisselwoningen klaar zijn. Die blijft voorlopig uit.

De huizenbezitters vroegen in een brief aan gemeente Loppersum, NAM en Centrum Veilig Wonen antwoord op de vraag of de wisselwoningen, zoals beloofd, voor eind april 2016 beschikbaar zijn. Ze wilden voor 1 december duidelijkheid.

Slopen en opnieuw bouwen

De door Jarino uit Roden gebouwde huizen aan de Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest in Loppersum gaan tegen de vlakte. Het aardbevingsbestendig maken is te duur en te ingewikkeld. Slopen en nieuw bouwen is de beste optie, concludeerde Centrum Veilig Wonen eerder dit jaar. De huiseigenaren krijgen tijdelijk onderdak in wisselwoningen. De beoogde locatie is bij de wijk Over de Wijmers in Loppersum.

De Jarino-eigenaren zijn bezig met het opstellen van een programma van eisen voor de nieuwe woningen. Dat wordt binnenkort aan drie aannemers voorgelegd. De huisbezitters hopen dat ze in januari voorstellen voor nieuwe woningen kunnen inzien en bespreken. In de gesprekken over de programma-eisen in oktober en november werden de zorgen over de tijdige realisatie van de wisselwoningen al uitgesproken.

Over de Wijmers

Ook de bewoners van de wijk Over de Wijmers, vlak bij de beoogde plek voor de tijdelijke behuizing, trokken al bij de gemeente aan de bel over de voortgang. Omdat ook zij niets hoorden en eveneens wilden weten waar ze aan toe zijn. Over de Wijmers werd vorige week door wethouder Pier Prins (CDA) van Loppersum bijgepraat, met als belangrijkste boodschap dat er weinig te melden viel.

Een woordvoerder van de NAM laat weten dat er gewerkt wordt aan een oplossing: ,,Het is echter nog te vroeg om hierover naar buiten te treden. En als er iets concreets is, gaan we eerst in gesprek met de bewoners en de gemeente Loppersum.''

Tekst: Herman Sandman

Foto: Harald Binnekamp

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.