Politieman Dick Haveman (48) kwam tien jaar geleden om het leven bij de dubbele moord in Baflo. Maar er is geen herdenkingsbijeenkomst vanwege corona. De familie heeft een online gedenkplaats aangemaakt.

De familie gedenkt Dick Haveman in kleine kring. ,,Het is een bijzondere en lastige tijd voor ons’’, zegt Bas Haveman, de oudste zoon. De online herinneringsplaats www.memori.nl/Dick-Haveman staat open voor iedereen. Reacties en herinneringen zijn welkom volgens de familie.

Datum in geheugen gegrift van politiemedewerker

Het drama van Baflo staat in veel geheugens gegrift en wordt dinsdag door velen herdacht. Ook door de politie. ,,Deze datum staat bij veel collega’s in het geheugen gegrift. Nog altijd horen we collega´s met veel waardering over Dick spreken. Ze vertellen nog steeds over hun herinnering aan het moment, het handelen tijdens het incident en over hun eigen gevoelens’’, laat de politie Noord-Nederland weten in een schriftelijke verklaring. ,,Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van Dick Haveman en Renske Hekman. Dit verlies heeft bij velen een enorme leegte achtergelaten.’’

Terug naar 13 april 2011. Begin avond komt de melding dat in Baflo een vrouw is neergeslagen. Motoragent Haveman van de afdeling verkeershandhaving heeft avonddienst en rijdt in de buurt, op een burgermotor. Hij meldt zijn collega’s dat hij uitkijkt naar de verdachte.

Verdachte bemachtigt vuurwapen van Haveman

Even later ziet hij de voortvluchtige verdachte en wil hem aanhouden. Tijdens de schermutseling die volgt slaagt de verdachte er in het vuurwapen van Haveman - een goed getraind lid van de aanhoudingseenheid - te bemachtigen. De man schiet van dichtbij en raakt Haveman twee keer in het hoofd. De politieman uit Godlinze sterft ter plekke.

Verdachte Alasam S. wordt even later bij een schietpartij met toegesnelde agenten vijf keer geraakt en gearresteerd. Kort voordat hij de agent doodschoot had de uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin zijn vriendin Renske Hekman doodgeslagen met een brandblusser in haar woning in Baflo.

Dubbele moord slaat in als bom

De dubbele moord slaat in als een bom. De politie in heel Nederland is ontsteld over de gewelddadige dood van hun collega, een van de beste schutters van het Groninger arrestatie-team. De herdenkingdienst met korpseer in de Martinikerk in Groningen trekt duizenden politiemensen uit het hele land. Een grote groep motoragenten trekt voorafgaand aan de dienst door de provincie.

,,Dit verschrikkelijke incident dompelde onze eenheid in rouw en heeft tot op de dag van vandaag enorm veel impact op onze politiemensen,’’ aldus de eenheid. ,,Veel collega’s zullen Dick morgen herdenken, zoals ze dat ieder jaar doen. Het is belangrijk om herinneringen te blijven ophalen aan hen die ons zijn ontvallen. Dick Haveman en zijn familie zitten in vele harten verankerd. We zullen Dick nooit vergeten.’’

Vorige maand weer geweld tegen agent

De Eenheid Noord-Nederland werd onlangs opnieuw geconfronteerd met heftig geweld tegen een collega. Ruim een maand geleden werd een wijkagent in Groningen meerdere keren in het gezicht gestoken bij een controle op de avondklok. Hij verkeerde enkele dagen in levensgevaar. Volgens insiders heeft dit incident geleid tot grote woede en schrik onder collega’s. De eenheidsleiding wil hier nu niet op ingaan en verwijst naar de vorige week gepresenteerde jaarcijfers over ‘Geweld Tegen Politie Ambtenaren’.

In 2020 hadden ruim 12.500 politiemensen te maken met een vorm van agressie en geweld. Een jaar eerder stond de teller op ruim 10.500. Het is volgens de politie aannemelijk dat die toename komt door het handhaven van de coronamaatregelen. Ook online bedreiging - doxing - komt vaker voor. Ook opiniemakers, journalisten en politici hebben in toenemende mate te maken met online intimidatie en bedreiging. De politie wil dat doxing strafbaar wordt.

Celstraf en dwangverpleging voor dader Alasam S.

Het gerechtshof veroordeelde Alasam S. in 2014 in hoger beroep tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Voor de dood van Renske Hekman werd de uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin niet veroordeeld, omdat hij volgens het hof die fatale avond in een acute psychotische stoornis verkeerde. Bij het neerschieten van Haveman zou S. niet volledig ontoerekingsvatbaar zijn geweest.

Familie Hekman: straf niet nodig

De familie Hekman pleit al jaren voor de vrijlating van S.. Volgens vader Eddy Hekman heeft S. zijn dochter omgebracht onder invloed van antidepressiva. De vriend van Renske was volgens hen volledig ontoerekeningsvatbaar was door het medicijngebruik. Familieleden hebben altijd contact gehouden met S. en bezoeken hem ook regelmatig. De familie wil nu, tien jaar na dato, geen extra aandacht besteden aan de zaak.

De rechtbank heeft de tbs van S. in maart met een jaar verlengd. Intussen wordt de terugkeer naar Benin voorbereid. S. wil, in tegenstelling tot eerder, terug naar zijn thuisland. Hij wil daar een eigen bedrijf op zetten. en is bezig een vrachtwagen te regelen. Een ziekenhuis in Benin kan de behandeling voortzetten en hij kan bij zijn familie wonen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen