Bij het dorpje Wahn, in de gemeente Lathen, liggen ook zoutkoepels, die mogelijk geschikt zijn voor opslag van atoomafval.

Duitse gemeenten (pal over de grens met Drenthe en Groningen) in beeld voor opslag radioactief afval. Onrust in Nederlandse buurgemeenten: 'Wat betekent dit voor onze veiligheid?'

Bij het dorpje Wahn, in de gemeente Lathen, liggen ook zoutkoepels, die mogelijk geschikt zijn voor opslag van atoomafval. Foto: Boudewijn Benting

Drie Duitse gemeenten, net over de grens bij Ter Apel en Bourtange, zijn in beeld als locaties voor opslag van hoog radioactief afval.

Het gaat om Dörpen, Lathen en Sögel, allemaal gelegen in het noorden van Landkreis Emsland, op enkele tientallen kilometers over de grens bij ter Apel.

In deze drie grensgemeenten bevinden zich zoutkoepels, waarvan nu wordt onderzocht of ze geschikt zijn om atoomafval op te slaan. Daarmee herhaalt zich de geschiedenis, want in de jaren 70 was het Emsland ook al in beeld voor de opslag van nucleair afval. Tienduizenden mensen gingen destijds de straat op om daartegen te protesteren. Ook nu is er weer onrust onder de bevolking. Ook de politieke partijen roeren zich al.

Ook met Westerwolde om tafel

Vanwege de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande maatregelen zijn de eerste fysieke bijeenkomsten geannuleerd. ,,Maar wees er zeker van dat dit bij ons op de politieke agenda staat’’, zegt Luise Redenius-Heben (CDU) van de gemeente Lathen.

Zodra het weer kan, wil ze ook met de gemeente Westerwolde om tafel om over dit beladen onderwerp te praten. ,,Maar eerst moeten we in onze raad bespreken hoe we ons gaan opstellen.’’

Landkreis Emsland heeft inmiddels bij het ministerie van Milieu in Berlijn aan de bel getrokken en gevraagd om uitstel van het eerste besluit. Want over een halfjaar moet de eerste schifting al plaatsvinden. Het Landkreis wil uitstel, omdat vanwege corona veel gesprekken en het uitwisselen van informatie niet kunnen plaatsvinden. Eind vorig jaar hebben de vertegenwoordigers van de gemeenten in Emsland zich al unaniem uitgesproken tegen het opslaan van atoomafval in hun regio. In totaal zijn tien locaties in de grensregio in beeld.

Burgemeester Velema: ‘Waakzaam blijven. Wat betekent dit voor onze veiligheid?’

Voor burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde komt het bericht uit de lucht vallen. ,,Dit zal onder onze inwoners zeker tot emotie leiden. Ook onze raad zal er zeker iets van vinden. Het opslaan van nucleair afval wil je niet zo dicht op de grens. We moeten dus zelf ook waakzaam zijn. Want wat betekent dit voor onze veiligheid? Die zoutkoepels zijn in mijn beleving geschikter voor opslag van waterstof.’’

Velema hoopt en verwacht dat de Duitse buren de provincie op de hoogte brengen en ook contact met de grensgemeenten zoeken. Westerwolde neemt in het voorjaar een besluit of ze het partnerschap met grensgemeente Rhede, bij Bellingwolde en het Duitse Haren, voortzet. De raad komt binnenkort aan zet.

Deel van de locaties bevindt zich op militair oefenterrein

Eerder deze week was op verzoek van Landkreis Emsland de eerste videoconferentie. Zeventig inwoners van het gebied lieten zich informeren door het onderzoeksbureau dat in opdracht van de regering in Berlijn naar een geschikte locatie zoekt. Volgende maand, in april en juni wordt nog een aantal bijeenkomsten gehouden.

Een deel van de zoeklocaties bevindt zich in gebied waar militaire schietoefeningen plaatsvinden. Dat is volgens het onderzoeksbureau nu geen reden om locaties op voorhand al als kansloos te beschouwen. Het gaat erom of de zoutlocaties geschikt zijn en of het atoomafval zeker een miljoen jaar veilig kan worden opgeslagen. In Duitsland wordt naar nieuwe, onderaardse opslagruimtes voor atoomafval gezocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu