Ontmanteling bevingssensoren is gestart: 'de sensoren zijn belangrijk voor de burgers'

De bevingssensor van de NAM zit al jaren op het huis van Herman Damveld. Al die tijd kon hij zelf zien wanneer de grond trilt rond zijn woning in Paddepoel. Tot vorige maand. Foto: Reyer Boxem

De bevingssensor van de NAM zit al jaren op het huis van Herman Damveld. Al die tijd kon hij zelf zien wanneer de grond trilt rond zijn woning in Paddepoel. Tot vorige maand.

De meter van Damveld geeft niets meer aan.

Stekker uit sensorennetwerk

De NAM is begonnen met de ontmanteling van het grote sensorennetwerk in het aardbevingsgebied. Het gaat om 350 gebouwsensoren, waarmee vanaf 2014 metingen zijn verricht. In december trok de NAM de stekker eruit. De sensoren worden ook niet meer gebruikt om analyses te maken na aardbevingen.

Reden voor Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP, om schriftelijke vragen te stellen. Zij stelt dat de NAM met de mensen bij wie een sensor is geplaatst een contract heeft afgesloten voor de duur van tien jaar. Van die periode zijn nu vijf jaar verstreken.

Beckerman drong er in schriftelijke vragen op aan dat Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zich moet inzetten voor behoud van het sensornetwerk in het aardbevingsgebied.

‘Sensor is belangrijk voor de burgers’

Damveld is een van de Groningers met zo’n sensor op zijn huis. ,,De bevingssensor is belangrijk voor de burgers. Het is de enige manier waarop je als burger kunt zien wat er gebeurt in de ondergrond. Dat wordt mij nu ontnomen.’’

Hij vindt onder andere de argumentatie voor het opheffen van het netwerk ondermaats. Volgens de NAM leveren de metingen geen nieuwe inzichten meer op en ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vindt dat het netwerk geen toegevoegde waarde heeft voor het toezicht of wetenschappelijk onderzoek.

,,Misschien levert het weinig wetenschappelijke informatie op’’, zegt Damveld. ,,Maar voor de burgers betekent de informatie heel veel.’’

Veel vragen onbeantwoord

,,Het bericht dat het sensornetwerk op korte termijn zou worden ontmanteld overviel ons het afgelopen najaar. Er is geen overleg over geweest, niet met bewoners die een dergelijke sensor in huis hebben, niet met ons’’, zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad.

Volgens Top zijn veel vragen onbeantwoord gebleven. ,,Waarom wordt dit plotseling met zoveel haast gedaan? NAM heeft het netwerk ooit aangelegd op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), waarom vindt de minister het nu niet meer nodig?’’

Het Groninger Gasberaad heeft het ministerie gevraagd om de ontmanteling uit te stellen en eerst de vragen te beantwoorden. ,,Maar we hebben tot op de dag van vandaag geen reactie. Ondertussen gaat de ontmanteling gewoon door. Het vermoeden dat het ministerie met de voorgenomen afbouw van de gaswinning het hele aardbevingsprobleem verder als ‘opgelost’ beschouwd wordt hiermee gevoed.’’

‘Sensor gaf geruststelling’

Jenny Valk uit Godlinze vindt het belachelijk dat er niet langer gemeten wordt met de sensoren. ,,Als ik een knal hoor, kijk ik meteen even op de sensor of het een aardbeving is. Dat kan nu niet meer. Meldingen van het KNMI laten altijd even op zich wachten.’’

Wat haar ook enorm ergert is dat de ontmanteling van de sensoren zo rap gaat. ,,Alles wat met het aardbevingsdossier te maken heeft, duurt hartstikke lang. Maar dit is zo in zes weken besloten en geregeld.’’ De bewoners kregen een brief in november, de sensoren gingen uit in december en nu wordt het netwerk ontmanteld.

Dertig klachten

Valk deed op sociale media een oproep en haalde zo de ruim 25 klachten binnen van andere inwoners die niet willen dat de sensoren verdwijnen. Andere Groningers die de sensoren graag in huis willen houden mogen haar mailen: actie@houdgroningenovereind.nl.

Top ziet liever dat de sensoren eigendom worden van een onafhankelijke beheerder. Beckerman deed in de schriftelijke vragen de suggestie om het netwerk over te laten nemen door de Hanzehogeschool of de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat lijkt Valk ook wel wat. ,,Het zou fijn zijn als dit netwerk gewoon eigendom wordt van de Groningers.’’

menu