Ontslagen topambtenaar en Menterwolde alsnog om tafel

Aziz Kaynak en Menterwolde gaan, op verzoek van de rechter, in gesprek over een vertrekregeling voor de ontslagen ambtenaar.

Aziz Kaynak werd in september 2014 op non-actief gezet en in april 2015 ontslagen. Kaynak was toen 23 jaar in dienst van de gemeente Menterwolde, was loco-secretaris en directeur Beleid & Samenleving. Die laatste functie had hij in maart 2014 gekregen en bovendien had hij toen een gratificatie ontvangen vanwege zijn goede functioneren.

Aanleiding voor het ontslag was een gesprek dat hij zou hebben gevoerd in de wachtkamer van de apotheek van Zuidbroek. Oud-gemeentesecretaris Klaas Nieland zat toevallig naast hem en de twee raakten in gesprek over personen die bij de gemeente werkten en zaken die er speelden. De partner van wethouder Lian Veenstra was er ook. Hij luisterde de twee af en noteerde steekwoorden, die hij later door gaf aan zijn partner.

Burgemeester Eduard van Zuijlen en gemeentesecretaris Henk van der Wal (inmiddels beiden niet meer werkzaam bij de gemeente) droegen advocaat Gerrit Ham op tegen Kaynak te vertellen dat hij vanwege zijn loslippigheid op non-actief was gesteld. Sindsdien voeren Kaynak en de gemeente rechtszaken tegen elkaar.

De rechter fronste de wenkbrauwen bij de gang van zaken. ,,Waarom praatte het college niet zelf met Kaynak?’’ vroeg hij de advocaat. Ham: ,,Ze zeiden: dan gaat hij toch alles betwisten.’’ Kaynak ontkent inderdaad dat hij heeft geroddeld over interne zaken. Nieland zou wel van alles gezegd hebben en Kaynak had het op z’n hoogst niet ontkend.

Niet lang na het ontslag van Kaynak kwam er een onderzoek naar de angstcultuur op het gemeentehuis. Daarin deden medewerkers ook een boekje open over de kwalijke rol van Kaynak. Een medewerkster zou letterlijk gezegd hebben dat Kaynak haar kapot gemaakt had. De opmerking van de rechter dat in elke organisatie medewerkers klagen over hun meerderen, schoot Ham in het verkeerde keelgat. ,,U heeft geen idee wat een verschrikkelijke puinhoop het was op dat gemeentehuis. Dat is geen kwestie van normaal roddelen of klagen.’’

Toch wil Kaynak graag terug naar de gemeente. De meeste hoofdrolspelers van destijds zijn weg en Menterwolde maakt na de herindeling toch een nieuwe start. ,,Ik kan ook in Slochteren of Hoogezand aan het werk.’’

De rechtbank oordeelt echter dat de vertrouwensbreuk onherstelbaar is. Wel vindt de rechter dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat het gesprek in de apotheek zo gevoerd is als de partner van Veenstra suggereert. Kaynak heeft onvoldoende kans gekregen zijn visie te geven. De uitkering die Kaynak heeft gekregen acht de rechter onvoldoende.

Hij vroeg de partijen met elkaar om tafel te gaan. Binnen acht weken moeten ze een regeling hebben getroffen, anders doet de rechtbank alsnog uitspraak.

Kaynak zegt graag in overleg te gaan met de gemeente, ,,maar ik wil dat er nu ook iemand van het college bij zit. Dat zou voor het eerst zijn in twee jaar. Ze kunnen zich niet blijven verschuilen achter een advocaat.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.