Ontucht met zeven jongens: OM eist celstraf van drie jaar tegen man uit Uithuizermeeden

Tegen een 52-jarige man uit Uithuizermeeden is drie jaar celstraf waarvan een jaar voorwaardelijk geëist wegens ontucht met zeven jongens. Dit zou zijn gebeurd tussen 2007 en 2013 in de woning van de verdachte.

De jongens, pubers, mochten in zijn woning alcohol drinken, blowen (onder de wasemkap) en porno kijken. Volgens de officier van justitie creëerde de verdachte een sfeer van ontremming waarin hij de jongens seksueel kon misbruiken.

De man ontkent de ontucht niet. Wel zegt hij dat dat gebeurde gedurende een half jaar in 2012. Volgens de verdachte maken de jongens het veel groter om hem ,,kapot te maken’’. Tegen de rechters: ,,Wat ik heb gedaan is niet goed, maar ik ben ook slachtoffer. Ze bleven maar bij mij komen. Ik was ook bang.’’

De verklaringen van de slachtoffers - los van elkaar afgelegd - maken de lezing van de verdachte ongeloofwaardig, vindt het Openbaar Ministerie.

In augustus 2015 stapte een moeder van een slachtoffer naar de politie. Zij wist dat haar zoon was misbruikt, maar wist lange tijd niet door wie. Nu had ze een naam. Twee maanden later kwam een melding vanuit een jeugdinstelling waarin de naam van de verdachte werd genoemd. Onderzoek dat daarop volgde leidde naar de andere slachtoffers. In januari 2017 werd de verdachte aangehouden.

Niet iedereen heeft aangifte willen doen. De schaamte is groot. Een aantal slachtoffers kampt nog steeds met veel problemen.

De man wilde bij een vriendengroep horen

De verdachte is volgens gedragsdeskundigen een man met een verstandelijke beperking die op het emotionele vlak functioneert als een kind van 8 tot 12 jaar. De deskundigen stellen dat de verdachte aanspraak wilde en dat hij bij een vriendengroep wilde horen. Of er sprake is van een pedofiele stoornis, is niet met zekerheid te zeggen, aldus de deskundigen.

De officier van justitie zegt dat ze bij haar strafeis rekening heeft gehouden met de conclusie van de deskundigen dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. ,,Dit staat echter een lange gevangenisstraf niet in de weg.’’

Vier slachtoffers hebben schadeclaims ingediend van in totaal bijna 45.000 euro. De verdachte noemde de claims ,,schandalig’’.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.