Ontwikkelaar: Zet bouw in binnenterrein Pythagorascomplex door

De Harense projectontwikkelaar G. Teerling wil door met de omstreden bouw van veertien appartementen op het binnenterrein van het Pythagorascomplex in de Groningse Plantsoenbuurt.

,,We hebben nog vijf weken nodig’’, zei Teerling maandag bij de Raad van State in Den Haag. Daar voert hij een hogerberoepszaak tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland, die de bouw in oktober vorig jaar liet stilleggen.

Geen vergunning na protest uit buurt

De bouwvergunning werd vernietigd na protesten van negen bewoners van het Pythagorascomplex, die vinden dat de appartementen te dicht op hun huizen komen te staan. Ze zouden tegen muren van 6 meter hoog aankijken op slechts enkele meters afstand van hun eigen woningen. De gemeente Groningen ging niet in hoger beroep, maar staat wel achter Teerling.

Buurt na stilleggen bouwproject: De voortdenderende trein is eindelijk gestopt
Lees verder

Volgens de rechtbank Noord-Nederland is de verleende vergunning in strijd met het bestemmingsplan, omdat de afstandseis van ten minste 3 meter tot aangrenzende percelen niet wordt gehaald. De gemeente Groningen stelt dat die eis hier niet geldt, omdat op het binnenterrein garageboxen stonden op minder dan 3 meter afstand.

De Raad van State moet beslissen wie gelijk heeft.

‘Naargeestige binnenterrein uit slop getrokken’

Teerling zegt dat hij het naargeestige binnenterrein uit het slop heeft getrokken. De omwonenden blijven zich ertegen verzetten dat op 2 meter afstand van hun woningen ramen van de appartementen komen. Dat is in strijd met de wet. Volgens Teerling is dat niet het geval, omdat het om ramen met ondoorzichtig glas gaat.

De uitspraak van de Raad van State is over enkele weken.

Het Pythagorascomplex. Foto: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.