Onveilige situatie flat Groninger Planetenlaan aangepakt

De onveilige situatie rondom de flat aan de Planetenlaan wordt aangepakt. Woningcorporatie Nijestee verandert onder meer de afgelegen parkeerplaats aan de voorkant van het flatgebouw.

Incidenten

Ingeslagen autoramen, kapotgetrapte spiegels, vervuilde liften: de Facebookgroep van de bewoners van de flat staat vol foto’s en meldingen van incidenten. Het flatgebouw bevindt zich op de hoek van de Planetenlaan en de Avondsterlaan. Woningcorporatie Nijestee hoopt door de fietsenstalling en de extra verlichting de veiligheid in en rond de flat te verbeteren.

De extra verlichting komt op de parkeerplaats voor de flat. Deze is omringd door bomen en bosjes, waardoor het een beschut stuk is. De groenstroken onttrekken de ingang en de geparkeerde fietsen aan het zicht. Vooral als het donker is.

,,We maken een fietsenstalling, omringd door een groene haag, met rekken waar de fietsen aan vast kunnen worden gezet. De deur van de stalling komt zo dicht mogelijk bij de ingang van de flat en er komt geen dak op zodat er vanuit de galerijen zicht is op de geparkeerde fietsen’’, legt medewerker Victor Weisenbach van Nijestee uit. De stalling en de verlichting worden voor de zomer geplaatst.

'Lugubere figuren'

De 20-jarige bewoner Jan Poelstra is blij met de verlichting, maar ziet in de fietsenstalling niet de oplossing. ,,Het echte probleem zijn de lugubere figuren die hier wonen.’’ Volgens Poelstra bestaat onder de bewoners het vermoeden dat er drugs worden verhandeld in de flat. Hij woont sinds anderhalf jaar in het gebouw aan de Planetenlaan. ,,Er wonen hier heel rare types en ze zijn nog vies ook. Zo wordt er regelmatig in het trappenhuis gekotst en zit er spuug met bloed op de muren.’’

'Onveilig'

Jarno Swijghuizen is 25 jaar en woont al ruim een jaar in de flat. Vorig jaar op 8 decemer werd er bij hem ingebroken. De dieven namen onder meer zijn televisie mee in een zwart hoeslaken dat ze voor het gemak maar van Swijghuizens bed trokken. ,,Mijn vriend voelt zich erg onveilig in deze flat. Ik heb daar zelf niet zoveel last van’’, zegt Swijghuizen.

Swijghuizen ondervindt meer hinder van geluidsoverlast dan van fietsendiefstal. ,,Ik heb mijn fiets meestal in de berging staan en ik heb geen auto. Ik hoor wel van anderen dat er veel gestolen en vernield wordt. Ik denk niet dat de fietsenstalling daar tegen gaat helpen. Het is gewoon een fietsenrek met bosjes eromheen. Ik zie niet hoe die de dieven moeten tegenhouden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.