Onveilige vloeren vertragen verhuizing Nieuwe School Uithuizen (+video)

Artistieke impressie van de Nieuwe School Uithuizen die inmiddels vrijwel klaar is. De toekomstige gebruikers moeten echter nog langer wachten tot ze ernaartoe kunnen verhuizen.

Het kan nog maanden duren voor de Nieuwe School in Uithuizen in gebruik kan worden genomen. Zo lang neemt het onderzoek naar de vloeren in beslag.

De verdiepingsvloer van de spiksplinternieuwe school is gemaakt van hetzelfde materiaal als de parkeergarage in Eindhoven die dit voorjaar instortte . Er moet nader onderzoek naar de betrouwbaarheid worden gedaan.

loading  

,,We willen honderd, nee, duizend procent zekerheid dat het veilig is’’, zegt wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond.

Breedplaatvloeren

Er is gekozen voor dit type breedplaatvloeren omdat de vloer een lichte constructie heeft en geschikt is voor gebouwen in een omgeving met een verhoogde kans op aardbevingen.

Bouman verwacht niet dat de eerste verdieping er af moet en opnieuw moet worden gebouwd. Wel is de kans groot dat de vloeren moet worden versterkt. Hoe dat precies moet en welke constructies daarvoor nodig zijn, wordt nader onderzocht.

Vierhonderd kinderen

In de Nieuwe School in het Boukemapark komen drie basisscholen die nu in oude en niet aardbevingsbestendige panden zitten: de christelijke Koning Willem Alexanderschool, het katholieke De Schelp en openbare basisschool Brunwerd. Het gaat om ruim vierhonderd kinderen. Ouders zijn gisteren op de hoogte gesteld van de vertraging.

De scholen gingen er vanuit dat ze na de voorjaarsvakantie konden verhuizen. Dat staat op losse schroeven. Het kan best na de zomervakantie worden.

,,Dit is overmacht’’, zegt Mathilde Lievers directeur van de Willem Alexanderschool. ,,Maar de veiligheid van kinderen, leerkrachten en anderen staat voorop.’’

Tegenvaller

Voor wethouder Bouman is het opnieuw een tegenvaller. Hij zei eerder dat de scholen er na de kerstvakantie al in konden. ,,Dit is geen fijn moment’’, reageert hij. ,,De finish is in zicht maar dan blijkt dat er nog een ronde moet worden gefietst.’’

Wie opdraait voor de extra kosten moet later blijken. De aannemer en het constructiebedrijf hebben geleverd wat hen is gevraagd, zegt Bouman. Dat de minister dit voorjaar na het ongeluk in Endhoven de normen voor de vloeren aanpaste, was niet te voorspellen.

Intussen gaan de werkzaamheden aan de De Nieuwe School door. Stratenmakers zijn bezig met het schoolplein, voetpaden en de toegangswegen.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video