Omdat ze de in Groningen opgegroiede volkszanger Frank van Etten bedreigd en afgeperst zouden hebben, eiste de officier van justitie  twee weken terug  drie jaar gevangenisstraf tegen ze. Vandaag werd duidelijk dat de 55-jarige Gerard van H. en zijn zoon Ronnie (28) niet opnieuw de cel in hoeven.

Vader en zoon werkten vanaf juli 2015 met Van Etten samen in de autobranche. Maar al snel werden de verhoudingen grimmiger. Volgens de officier van justitie hebben de van H.’s de volkszanger onder meer op brute wijze gedwongen om zijn autobedrijf aan hen af te staan. Zo zouden ze gedreigd hebben om Van Etten neer te schieten en zijn tong af te snijden - zodat hij nooit meer zou kunnen zingen. De verdachten ontkennen die aantijgingen met klem.

Frank van Etten groeide op in Stadskanaal en Nieuwe-Pekela en verhuisde naar Noord-Brabant.

Tien dagen cel

De rechter acht bewezen dat senior het slachtoffer heeft bedreigd. Daarvoor krijgt hij een celstraf die gelijk is aan zijn voorarrest, namelijk 10 dagen. Uit het dossier blijkt volgens hem niet dat het slachtoffer is gedwongen tot afgifte van het bedrijf en andere spullen. Daarom is Gerard van H. vrijgesproken van afpersing. 

Ronnie van H. is volledig vrijgesproken. Volgens de rechter kan alleen worden hardgemaakt dat hij Van Etten bij de kraag heeft vastgepakt, maar dit levert geen bedreiging op gericht op het leven dan wel bedreiging met zware mishandeling.

Vuilmaken

,,Zij komen overal mee weg", reageerde Van Etten maandagmiddag op het vonnis. Verder wilde hij er niet al te veel woorden aan vuilmaken. ,,Ik heb het achter me gelaten en ben volop aan mijn carrière aan het bouwen. Ik hoop dat ze hun lessen hieruit trekken en een normaal leven op gaan bouwen.” 

Dat zal voorlopig nog niet gaan. Vader van H. zit nog vast nadat hij in januari in hoger beroep veroordeeld werd tot een celstraf van 46 maanden (waarvan 12 voorwaardelijk). Hij maakte zich van 2013 tot 2015 schuldig aan afpersing, oplichting en het leiden van een criminele organisatie. 

Toch vast

Ook Ronnie was daarbij betrokken. Hij kreeg een hogere straf (52 maanden) omdat hij zich ook schuldig maakte aan mensenhandel. Hij dwong kwetsbare vrouwen de prostitutie in. Hoewel junior in cassatie ging, zit ook hij achter de tralies. Begin september werd hij in  Voorthuizen  opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij mensenhandel. Die zaak moet nog voorkomen. 

Verder verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) dat vader en zoon Van H. een rol hebben gespeeld bij de schietpartij die op 9 december aan de  Sikkel  in Apeldoorn plaatsvond. Daaraan lag volgens het OM een ruzie in de relationele sfeer ten grondslag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen