Ook Lokaal Belang Eemsdelta wil alternatief voor hinderlijke verlichting windmolens

Windmolens langs de N33 bij Meeden met rode lichten in de avond. Een ander windpark dan Geefsweer, maar ook de lampen op deze windturbines worden als hinderlijk ervaren. Foto: Archief Corné Sparidaens

Inwoners van dorpen rondom Windpark Geefsweer ergeren zich aan de felrode verlichting van de windmolens in het gebied. Lokaal Belang Eemsdelta (LBE) wil onderzoek naar alternatieven.

Als de zon onder gaat kleurt het gebied tussen Farmsum en Wagenborgen rood door de verlichting van de veertien windturbines van Windpark Geefsweer. Het park is eind vorig jaar in gebruik genomen. De molens hebben een tiphoogte van 213 meter en zijn voorzien van felrode lampen.

Die verlichting is omwonenden een doorn in het oog. ‘Ze vinden het lelijk, maar klagen ook dat het hun nachtrust verstoort’, schrijft factie LBE in een brief aan het college van de gemeente Eemsdelta.

Doordat Groningen een open landschap heeft, zijn de windmolens van de verschillende windparken op het platteland al van ver te zien. LBE vraagt het college of zij bereid is onderzoek te doen naar alternatieve manieren om de windmolens te verlichten.

Veiligheid voorop

Windmolens zijn voorzien van lampen, zodat ze goed zichtbaar zijn voor vliegtuigen en helikopters. Alle windmolens met een hoogte van 150 meter of meer moeten verlicht zijn. Maar er zijn alternatieven.

Lector Gert-Jan Veldink van de Hanzehogeschool Groningen stelde eerder dat het mogelijk is om de lampen op turbines in te schakelen met behulp van een radar. Vliegt er een vliegtuig over? Dan krijgt het windmolenpark een seintje om de lampen te ontsteken. Daarna gaan ze weer uit.

Politiek wil opheldering

Het is niet de eerste keer dat de politiek zich over dit onderwerp buigt. De VVD-fractie in Midden-Groningen vroeg eerder aandacht voor de lampjes, gevolgd door de CDA-fractie van die gemeente. „Het redlight district dat GroenLinks in Amsterdam (de wallen/red.) wil sluiten, hebben we hier in Zuidbroek/Meeden bruut in ons gezicht gekregen. Weg donkerheid die miljoenen sterren liet zien. Rode gloed ervoor terug”, twitterde VVD-raadslid Midden-Groningen Chris Ubels over de komst van Windpark N33 bij Meeden en Zuidbroek.

PvdA Eemsdelta kaartte het probleem eerder ook aan. „Het gaat ons nadrukkelijk om alle nieuwe molens met zelfs dubbele verlichting. Voor direct omwonenden een ramp omdat je er ook ‘s nachts middenin zit. Maar zelfs voor mensen op afstand een aanfluiting”, zegt fractievoorzitter Bé Schollema.

Ook in de landelijke politiek staat het onderwerp op de agenda. Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) diende een motie in waarin hij de regering vraagt om te kijken naar alternatieven voor de verlichting. Een meerderheid steunde zijn oproep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
windmolens