Het hullen van het Groningse stadhuis woensdagavond in de LHBTI-kleuren is geen eenmalige actie. Ook zondagavond als het Nederlands elftal in de achtste finale van het EK-voetbal speelt, heeft het stadhuis de kleuren van de regenboog.

Daarmee neemt de gemeente duidelijk stelling tegen de anti-LHBTI-wet van de Hongaarse minister Victor Orban. De gemeente verklaart zich solidair met München, dat het voetbalstadion wilde hullen in de LHBTI-kleuren. Het leidde tot een aanvaring kwam met de Europese voetbalbond, waarna München besloot de actie te verplaatsen naar het stadhuis.

Burgemeester Schuiling: Solidariteit is gewoonste zaak van de wereld

Burgemeester Koen Schuiling vindt die solidariteit de gewoonste zaak van de wereld. Op de vraag wat het collegebesluit tot deelname aan de actie door Groningen met hem persoonlijk doet, zegt hij: ,,Het gaat er om dat we in Nederland artikel 1 van de grondwet hebben met als strekking dat mensen gelijk behandeld worden en vrij zijn. Dat is ook het doel van Europa.’’

Volgens Schuiling treedt Hongarije dat ‘meest basale idee’ met voeten. ,,Dat leidt ertoe dat mensen zich niet kunnen ontplooien zoals zij dat wensen en kunnen. En daar werpen we een dam tegen op of trekken we een grens omdat het onze beschaving raakt.’’

In andere Duitse steden hingen woensdagavond eveneens regenboogvlaggen. Ook waren veel stadions van Bundesliga-clubs verlicht. Op het plein voor de Brandenburger Tor in Berlijn is de vlag eveneens te zien. De actie kreeg ook navolging in Amsterdam. Daar is het symbool van de LHBTI-beweging te zien op het stadhuis, op de A’DAM Toren en de Ziggo Dome. In Arnhem werd het stadhuis en de John Frostbrug verlicht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen