Van de nieuwe positieve coronatests is een steeds groter deel afkomstig van gevaccineerden. Dat blijkt uit het weekoverzicht van het RIVM. Volgens experts blijft het daarom belangrijk dat ook zij zich aan de maatregelen houden. Intussen neemt het aantal Nederlandse ziekenhuisopnames voortdurend toe. „We zijn er nog niet.”

Het goede nieuws is wel dat het RIVM de afgelopen dagen een stabilisatie van het aantal besmettingen ziet, ondanks een toename met 34 procent van het aantal positieve tests in de afgelopen week. De meeste gevallen zijn net als de voorgaande weken afkomstig uit de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar.

Opvallend is het aantal positieve tests van mensen die al gevaccineerd zijn. Hun aandeel neemt toe. Waar afgelopen week deels en volledig gevaccineerden samen nog 16 procent van het sinds 1 juli gemelde aantal positieve tests vormden, is dat inmiddels gestegen naar 23 procent. 14 procent was deels gevaccineerd (tegenover 10 procent afgelopen week), terwijl 9 procent volledig ingeënt bleek te zijn (vorige week 6 procent). Tegelijkertijd blijft dus het overgrote deel van de besmettingen afkomstig van niet-gevaccineerden (77 procent).

Aan de ene kant is die trend logisch, constateert viroloog Andreas Voss. „Naarmate er meer mensen gevaccineerd zijn, neemt de kans ook toe dat ze in de besmettingen terug te vinden zijn.”

Mondkapjesplicht

Anderzijds bewijst het voor UMCG-viroloog Bert Niesters dat ook gevaccineerden voorzichtig moeten blijven. „Het is belangrijk dat zij zich nog aan de maatregelen houden en dus op afstand blijven. In deze periode, waarin nog veel besmettelijke mensen rondlopen, zou ik het helemaal geen gek idee vinden om op drukke plekken zoals in de supermarkt weer een mondkapjesplicht in te voeren. En ik zou voorzichtig blijven met het toestaan van festivals en evenementen. We zijn er nog niet. Laten we eerst eens afwachten wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurt waar ze alles nu hebben opengegooid.”

Dat mensen nog ziek kunnen worden van corona na (volledige) vaccinatie, is op zichzelf niet verrassend. Uit studies van Public Health England blijkt dat Pfizer bij de deltavariant twee weken na de tweede prik voor 88 procent beschermt tegen ziekte, wat bij de Britse variant 93 procent was. Bij AstraZeneca ligt de bescherming rond de 67 procent. Na één prik is de bescherming wel beduidend minder. Bij Pfizer en AstraZeneca ging het drie weken erna om grofweg 33 procent, waar dat bij de Britse variant 50 procent bedroeg.

Daarom benadrukt Voss dat het belangrijk is dat iedereen die terugkomt van vakantie, zich laat testen, ongeacht het risicogebied en ook als je volledig bent gevaccineerd. „Vaccinatie is heel belangrijk, maar niet het enige om de transmissie tegen te gaan. En dan kun je het bijvoorbeeld alsnog doorgeven aan kwetsbaardere mensen en personen die door een verzwakt immuunsysteem minder beschermd zijn.” Het RIVM ziet het aantal besmettingen inderdaad het snelst onder de zestigers, zeventigers en tachtigers stijgen.

Want waar virologen eerder verwachtten dat vaccinatie de overdracht vrijwel geheel zou kunnen voorkomen, lijkt dat nu toch niet het geval, stelt Niesters. „Onderzoek wijst daar steeds meer op.”

Ziekenhuisopnames

Volledige vaccinatie vermindert wel de kans op ziekenhuisopnames drastisch. Na twee prikken beschermt Pfizer bij de deltavariant daar voor 96 procent tegen, AstraZeneca voor 92 procent.

Dat is prettig, omdat intussen juist de ziekenhuisaantallen blijven oplopen. Dinsdag werden er in ons land bijna honderd coronapatiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds eind mei. De totale coronabezetting nam toe van 361 naar 415. Dat is de grootste stijging sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Niesters ziet in het UMCG vooral meer mensen van tussen de 40 en 50 jaar in het ziekenhuis belanden. „In die groep is helaas nog niet iedereen volledig gevaccineerd.” De ziekenhuizen verwachten een verdere toename. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa achthonderd. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen. Voss beaamt dat. „Het zal echt niet tot de pieken leiden zoals we die tijdens eerdere golven hebben gehad.”

Directeur van het OLVG Maurice van den Bosch doet naar aanleiding van die ontwikkelingen een oproep om voorzichtig te blijven voor elkaar en voor de omgeving. „En met name bij volwassenen en kwetsbaren moeten we blijven inzetten op vaccinatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus