Burgemeester Ter Apel: 'Tweede asielentree is nodig, zeker nu vanwege het coronavirus'

Jaap Velema heeft in Den Haag opnieuw gepleit voor een tweede Aanmeldcentrum voor asielzoekers Foto: Huisman Media

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde heeft in Den Haag weer gepleit voor een tweede Aanmeldcentrum voor asielzoekers. Ook vanwege het coronavirus.

,,Ik vraag vooral om dat tweede Aanmeldcentrum om de druk op Ter Apel weg te nemen’’, zo zegt Velema. ,,Maar daar komt momenteel het virus bij. Gelukkig is dat nog niet opgedoken in het asielcentrum in Ter Apel. Maar als dat gebeurt, gaat dat ‘op slot’. Dan heb je geen andere plek waar nieuwe asielzoekers Nederland binnen kunnen komen. Ook daarom is een tweede locatie elders in het land gewenst.’’

Het asielcentrum in Ter Apel is de enige entree voor pas gearriveerde vluchtelingen. Het kan maximaal 2000 mensen herbergen.

Veilige landen.

Velema vroeg in Den Haag dus al vaker om een tweede Aanmeldcentrum om de druk op het 9000 inwoners tellende Ter Apel te verminderen. Die druk wordt vergroot omdat ook mensen uit veilig verklaarde landen zich melden die vervolgens in het dorp overlast veroorzaken, onder meer in de vorm van winkeldiefstallen. Om die overlast te verminderen, stelde Den Haag zogenoemde ketenmariniers aan en werden andere maatregelen genomen.

,,Die overlast en die te grote druk blijven de voornaamste redenen om te pleiten voor een tweede entree voor vluchtelingen’’, benadrukt Velema. ,,Maar het virus komt daar bij.’’

In het asielcentrum in Ter Apel heeft het COA extra maatregelen genomen om de kans op besmetting met het virus te verkleinen. Zo wordt van elke nieuwe asielzoeker de temperatuur gemeten en extra gelet op de conditie van de luchtwegen.

Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie kon woensdag nog niet reageren op het pleidooi van Velema.

menu