Ook de laatste viswinkel in de binnenstad van Groningen sluit z’n deuren

Viswinkel Fish Market aan de Astraat in Groningen is vandaag voor het laatst geopend. Visboer Jorrit Waninge (37) kiest voor Amsterdam.

Daar opende hij vorig jaar viswinkel Zeewater, maar hij kon dat niet combineren met zijn zaak in Groningen die hij in 2011 overnam van Spijkerman.

Aan de staart

Het grote verschil tussen Amsterdammers en Groningers? ,,99,9 procent van de Amsterdammers eet z’n haring in stukjes met twaalf plakken zuur erbij. De helft van de Groningers eet de haring aan z’n staart en neemt er uitje bij’’, zegt Waninge.

In het pand komt een Wok to go, meldt verhuurder Bulten. ,,Bizar dat er dan geen visboer meer zit in het centrum’’, zegt Waninge.

Supermarkten grootste concurrent

,,Het wordt steeds minder. Vroeger had je van de Volendammer Vishandel wel drie in de stad. Je had Van der Laan aan de Nieuweweg, Smit aan de Kerklaan, Loode aan het Zuiderdiep. En op elke hoek van de straat stond een kraam, wel 32 waren er vroeger. Nu nog zes’’, zegt Geert Brink (67) van viswinkel Pasèl in winkelcentrum Paddepoel.

Hij begon de winkel in 1970, zijn zoon neemt de zaak over. Volgens Brink moet je meegaan met de tijd. ,,Wij maken paëlla, stamppotten, alles. Supermarkten zijn onze concurrent, terwijl wij vérse vis verkopen.’’

Op marktdagen dinsdag, vrijdag en zaterdag is er volop verse vis te koop bij de kramen op de Vismarkt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.