Ook in Hoogezand weekendschool voor Syrische kinderen

Syriërs zijn in Hoogezand een weekendschool gestart waar hun kinderen Arabische les krijgen. Ook elders in Nederland duiken zulke initiatieven op.

Op tientallen locaties in Nederland hebben Syrische statushouders informele weekendscholen opgericht waar hun kinderen Arabisch leren en soms les krijgen in de koran. Dat onthulde de Volkskrant gisteren. Het aantal leerlingen varieert van twintig tot ver boven de honderd.

De weekendschool in Hoogezand zit in een schoolgebouw aan de Troelstralaan. Op zaterdagen komen er 21 kinderen, zegt directeur Hazem Alaaraj in de Volkskrant.

 „We geven koranles, les in bidden, maar ook onderwijs dat is gericht op religieuze ethiek, bijvoorbeeld hoe goed om te gaan met je ouders en hoe je een goede band onderhoudt met buren en kennissen in Nederland.”

Vluchtelingenwerk verrast

VluchtelingenWerk Noord-Nederland meldt verrast te zijn en weet niet of er nog meer Syrische weekendscholen in het Noorden zijn. „Dit is nieuw voor ons”, zegt een woordvoerder.

 Ook de landelijke tak van VluchtelingenWerk kent de scholen niet, al kijkt woordvoerder Martijn van der Linden er niet van op. „We zien al jaren dat vluchtelingen contact zoeken met landgenoten.”

Het is logisch dat Syrische statushouders graag zien dat hun kinderen Arabisch leren, zegt Van der Linden. „Vluchtelingen krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning. Als na vijf jaar blijkt dat hun land van herkomst weer veilig is, wordt de vergunning ingetrokken.”

Vluchtelingen leven daardoor jaren in onzekerheid over waar hun toekomst ligt. Ouders willen voorkomen dat ze terug naar Syrië gaan en dat hun kinderen de taal niet goed spreken.

Les over de koran

De weekendscholen worden georganiseerd door vrijwilligers. Sommige scholen geven naast taalles ook les over de koran, anderen doen dit bewust niet. „De meeste leerlingen bij ons zijn moslim, maar er zijn ook enkele Syrische christenen bij en een niet-gelovig gezin”, zegt voorzitter Tarek Aldayeh van Pioniers, een stichting die Syrische les geeft in Rotterdam, tegen de Volkskrant.

In Hoogezand kiezen de leraren er wel voor om aandacht te besteden aan religie. „Daar is vraag naar ”, zegt Alaaraj. Ook wordt er aan de Troelstralaan wiskundeles gegeven.

Weekendscholen waar Syrische kinderen les krijgen in hun eigen taal, cultuur en religie hoeft integratie niet in de weg te staan, zegt onderzoeker Trees Pels van het Verwey-Jonker Instituut in de Volkskrant. „Het kan juist goed zijn als wordt bevestigd dat kinderen niet hoeven te kiezen tussen hun leefwerelden. Het hard doorsnijden van de banden met de cultuur van het land van herkomst kan de gezondheid en het welbevinden van kinderen op lange termijn aantasten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.