Veel zorgbedrijven boeken hoge winsten maar dat hoeft volgens de gemeente Groningen niet te betekenen dat de zorg slechter is.

Ook in Noorden megawinsten in de zorg, maar Groningen vindt dat juist goed voor 'innovatie'

Veel zorgbedrijven boeken hoge winsten maar dat hoeft volgens de gemeente Groningen niet te betekenen dat de zorg slechter is. Foto: ANP

Ook in Noord-Nederland zijn kleine zorgbedrijven die megawinsten maken. Het gaat met name om bedrijfjes in de woonbegeleiding, psychologische zorg en thuiszorg.

De journalistieke platforms Follow the Money, Reporter Radio en Pointer deden onderzoek naar de hoge winsten van kleinere zorgbedrijven. Het gaat dan niet om de ziekenhuizen en grote zorginstellingen, want dat zijn stichtingen die geen winst mogen uitkeren. Maar kleinere zorgbedrijven in de thuiszorg en begeleiding zijn vaak bv’s die wel degelijk winst mogen uitkeren aan de eigenaars. Gemeenten keren sinds enkele jaren miljoenen euro’s uit aan dergelijke bedrijven, sinds de jeugdzorg en welzijn zijn overgeheveld naar de gemeenten.

Groningen: juist innovatief

Het gemeentebestuur van Groningen maakt zich eerder zorgen over zorgbedrijfjes die verlies draaien door bezuinigingen dan om hoge winsten. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Groningen op vragen in de gemeenteraad van GroenLinks en ChristenUnie. Ook in Groningen maken een aantal zorgbedrijven meer dan 10 procent winst. Volgens het gemeentebestuur is dat soms juist goed, omdat ze daarmee ‘innovatieve zorg’ leveren.

Assen: ondoorzichtig

De gemeente Assen liet twee jaar geleden onderzoek doen naar de vele kleine zorgbedrijven die hoge winsten boeken. Toen bleek ook al dat er in Assen en omgeving een tiental zorgbedrijven zijn die hoge winsten boeken. De onderzoekers, hoogleraren Jeroen Suijs en Harrie Verbon wezen er op dat veel jaarrekeningen ondoorzichtig zijn. En dat voor gemeenten lastig te beoordelen is of de winst in de zakken van de eigenaren verdwijnt of gebruikt wordt voor betere zorg.

GroenLinks en ChistenUnie stelden in Groningen vragen na de eerste publicatie van Follow the Money en Reporter voor de zomer, over jaarcijfers van 174 zorgbedrijven in het land in 2017. Burgemeester en wethouders antwoordden daar eind augustus op. Het gaat om bedrijven zoals Joling Thuiszorg, Team050, Martinizorg, La Hacienda en Stichting Assagioli. Dat zijn vooral bedrijven in thuiszorg en woonbegeleiding.

Jaren achter elkaar

Deze week kwamen de journalistieke platforms met een vervolgpublicatie over de jaarcijfers van 2018, met dezelfde teneur. Op de nieuwe lijst staan in deze regio weer bedrijven zoals Martinizorg en Joling Thuiszorg, en dit keer ook Stee050, Empower Psychotherapie en ‘t Achterhuus. Deze maakten jaren achter elkaar meer dan 10 procent winst. Voor minister Hugo de Jonge aanleiding om te reageren dat hij dit niet vindt kunnen, en dat zorg bedoeld is om te ‘dienen’ en niet om te ‘verdienen’.

Op zich vindt ook het Groninger gemeentebestuur jaren achtereen hoge winsten niet verantwoord. Maar uit de beantwoording van het college blijkt niet dat de wethouders zich er zorgen over maken. Integendeel, Groningen maakt zich juist eerder zorgen of zorgbedrijven wel genoeg geld verdienen om stabiel te blijven. ,,Veel instellingen zitten onder het niveau van een gezonde winstgevendheid waardoor we regelmatig worden geconfronteerd met faillissementen’’, stellen B en W.

Minder personeel

Het gemeentebestuur zegt wel te controleren of de kwaliteit van de zorg goed is, en meestal zou dat wel in orde zijn. Ook bij bedrijven die juist wel hoge winsten boeken is de zorg doorgaans goed genoeg, stelt het college. In één geval was het wel zo dat het zorgbedrijf meer winst maakte doordat het minder personeel inzette. Maar dat zou aangepakt zijn, zeggen B en W. In andere gevallen vindt het college juist dat het bedrijf door de hogere winsten kan doen aan ,,innovatie en mogelijke toekomstperspectieven met kansen voor het op andere wijze vormgeven van de zorg’’.

menu