Oorlogsmemorabilia? Niet weggooien

,,Dinsdag 26 september: de volgende mensen vermoord: een kapelaan (had de pastoor moeten zijn) en een dominee en een zekere heer Venema uit de Gelkingestraat. Ook een spoorman, de heer Boxma, 37 jaar, is vermoord. Vader van 2 kinderen.’’

Dit is een fragment uit het dagboek dat Stadjer Hendrik Mannes bijhield tussen september 1944 en maart 1945. Het dagboek wordt door de zoon en de dochter van Mannes op 3 mei aangeboden aan het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) op het Cascadeplein in Groningen.

Op die dag vindt de actie Niet Weggooien plaats van 17 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, en herinneringscentra. De dag is bedoeld om objecten uit de Tweede Wereldoorlog als erfgoed te bewaren. Het dagboek van Mannes is daar een voorbeeld van. Het beschrijft de schaarste, executies, verzetsacties en overvliegende vliegtuigen.

Het OVCG werkt voor Niet Weggooien voor het eerst samen met Stichting Folkingestraat Synagoge. De synagoge wil vanaf volgend jaar een museale inrichting neerzetten met objecten die verband hebben met Gronings-Joods erfgoed in de breedste zin van het woord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.