Oost-Groningen kan nog op 10 miljoen rekenen

Het Akkoord van Westerlee is gesneuveld, maar Oost-Groningen heeft nog steeds uitzicht op 10 miljoen euro van het ministerie van Sociale Zaken.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) heeft de betrokken vijf Oost-Groninger gemeenten en het Drentse Borger-Odoorn vandaag aangegeven dat ze nog steeds geld wil steken in een arbeidsplan voor de regio. Ze houdt zelfs de deur open voor Veendam en Stadskanaal. Dat heeft ze de betrokken colleges telefonisch laten weten.

Beide Veenkoloniale gemeenten konden zich niet vinden in het Akkoord van Westerlee. Daarmee was het plan van tafel en leken de miljoenen euro’s te verdampen.

Bert Middel en Gerard Kremer zijn door Klijnsma gevraagd opnieuw de kar te trekken en binnen enkele weken een plan van aanpak te schrijven hoe arbeidsplaatsen te scheppen in een regio waar grote problemen zijn op de arbeidsmarkt. Haast is geboden, omdat de tien miljoen euro nog in de rijksbegroting moet worden verwerkt. Klijnsma heeft donderdagmiddag nog een brief gestuurd aan de leden van de Tweede Kamer.

Vrijdag komen de betrokken wethouders en de directeuren van de werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka bij elkaar om met Middel en Kremer te praten wat ze de komende weken te doen staat. ,,We gaan er voor”, zegt Middel. Hij weet dat Klijnsma de achterdeur openhoudt voor Stadskanaal en Veendam. ,,Als we het plan van aanpak klaar hebben mogen ze aansluiten, maar we willen geen nieuwe discussie. De tijd van mitsen en maren ligt achter ons.”

Door de bestuurlijke ruzie in Oost-Groningen is de regio al zeven - van de in 2015 toegezegde achttien miljoen euro misgelopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.