Oost-Groninger liefhebbers van Letland gelauwerd door Letse regering

Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum en John de Jonge uit Vlagtwedde van de Nederlands Baltische Vereniging zijn onderscheiden door Letland.

In Museum Oud Soest in Soest ontvingen Hachmer en De Jonge uit handen van de Letse ambassadeur Ilze Rūse een door de Letse president Māris Kučinskis uitgereikt Certificaat van Verdienste.

Inzet

Hachmer wordt geprezen voor zijn tomeloze inzet om de maritieme verbindingen die er in het noorden van Nederland en de Veenkoloniën in het bijzonder in het verleden waren, bij een groot publiek in zowel Letland als Nederland onder de aandacht te brengen.

Hechte banden

Het museum heeft al jaren hechte banden met Letland. Schippers en reders uit Groningen deden in de 19de en begin 20ste eeuw gouden handel met de Baltische landen. Sinds 2013 organiseert het museum in het najaar de Oostzeedagen. Die staan grotendeels in het teken van die gezamenlijke banden.

Ook John de Jonge uit Vlagtwedde ontving een Certificaat van Verdienste. De Jonge stond in 1991 aan de wieg van de Nederlands Baltische Vereniging. Sinds 1996 is hij voorzitter. De Jonge is vaak als professioneel reisleider te vinden in Letland, Estland en Litouwen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.