Ramen dicht! Duitse paassmog waait onze kant op

Deze rookwolken boven de Nederlands/Duitse grens zijn afkomstig van paasvuren in Duitsland. De foto is zaterdagavond genomen vanaf de Rhederweg in Bellingwolde. Foto: Huisman Media

Groningen en Drenthe kunnen zich het paasweekend schrap zetten. Door de sterke oostenwind krijgt de grensstreek de volle rook- en fijnstoflaag van de Duitse paasvuren.

In tegenstelling tot Nederland staat het paasvuur bij onze oosterburen niet ter discussie. In Groningen en Drenthe is door de veiligheidsregio een negatief advies afgegeven om de paasvuren te ontsteken. De droogte speelt daarbij een voorname rol. Het risico op uitbreken van branden is te groot, menen de veiligheidsregio’s. Veel Drentse en Groningse gemeente hebben dat advies inmiddels opgevolgd.

loading  

In Duitsland wordt geen risico gezien

In Duitsland is het afblazen van paasvuren absoluut geen thema. ,,Het is de laatste weken toch niet kurkdroog geweest?”, zegt een enigszins verbaasd klinkende Heiko Abbas. De woordvoerder van de gemeente Papenburg herinnert zich dat de droogte vorig jaar veel meer onderwerp van discussie was.

 ,,Nu toch niet. Het heeft de afgelopen week zelfs nog geregend, dus het gevaar van droogte in relatie tot het uitbreken van branden zien wij niet.” In Nedersaksen zijn sinds enkele jaren wel strengere regels van kracht. Het parlement in Hannover heeft aangegeven dat er voortaan een vergunning moet worden aangevraagd voor een paasvuur.

,,Voor de gemeenten is beter controleerbaar op welke plek een paasbult is opgebouwd en wie daar verantwoordelijk voor is. Initiatiefnemers moeten verder voldoen aan diverse regels. Zo moet een paasvuur openbaar toegankelijk zijn. De paasbult werd in het verleden door velen gezien als een ideale mogelijkheid om van rotzooi af te komen. Reken er maar op dat er veel giftige stoffen in de lucht zijn gekomen.”

Honderden paasvuren langs de grensstreek

 Op de lijn Bad Nieuweschans-Coevorden worden vlak over de grens honderden paasvuren ontstoken. Kortom, de uitstoot van fijnstof en de penetrante geur van rook zullen bij ons tot in de huis- en slaapkamers merkbaar zijn. Er lijkt gerede kans op smog. Toch neemt het aantal paasvuren over de grens drastisch af. Papenburg telde in 2014 nog 250 paasvuren. Dit jaar zijn het er ‘slechts’ 42. En in Dörpen, over de grens bij Bourtange, worden 21 paasvuren ontstoken. Emmen en omstreken krijgen te maken met paasvuren van Meppen (8) en Geeste (10).

Smog door paasvuren

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.

,,De mogelijke overlast, bijvoorbeeld rook, stof en geur, en het gebied dat hinder ondervindt, is afhankelijk van de windrichting, windsnelheid en het besluit van lokale overheden om het paasvuur door te laten gaan”, aldus het instituut.

Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen