Mevrouw Manna de Vries (88) zit tevreden in haar nieuwe kamer in zorgcentrum Havenzicht in Scheemda. ,,Ik mis alleen een keukentje.”

Manna de Vries is een van de circa 140 bewoners binnen zorginstelling Oosterlengte die het afgelopen week verhuisden. Een verhuizing naar nieuwe en bestaande onderkomens in Winschoten -Emmaheerdt-, Scheemda -Havenzicht- en Nieuwe Pekela -Nieuw Clockstede. Een verhuizing die met militaire precisie werd voorbereid door regiodirecteur Arie Erkelens. Gisteravond zat de megaklus er op, maar verhuisdozen moeten hier en daar nog worden uitgepakt. En mevrouw De Vries wacht nog op haar tempur matras.

Alles gelijkvloers en geen liften, dat is mooi

Drie splinternieuwe verpleegcentra zijn in gebruik genomen. ,,Goed voor bewoners, goed voor Oost-Groningen en goed voor Oosterlengte. We hebben nu overal kleinschalige woonvormen met een huiselijke sfeer. Want, het gaat niet alleen om lieve zusters, maar ook om woonplezier”, weet Erkelens. De Vries is het met Erkelens eens. ,,In Havenzicht is alles gelijkvloers, er zijn geen liften. Dat had ik wel in Nieuw Vredenhoven, ook een locatie van Oosterlengte in Scheemda. Maar ik mis wel een keukentje in mijn kamer. Maar verder ben ik tevreden. Het uitzicht is mooi.” Ze kijkt uit op een moderne woonwijk. ,,Je hoort er op die manier nog bij.”

Drie jaar verbleef ze in Nieuw Vredenhoven. Ze heeft zich er goed vermaakt, maar ze mist nog altijd Delfzijl. De havenstad waar ze vijftig jaar met haar man woonde. Het water, de dijk. Ze mist het allemaal. ,,Maar wat is het er veranderd de laatste tijd.” Als straks corona voorbij is wil ze er graag weer een keer heen.

Op de oostvleugel is het een mooi uitzicht op de jachthaven

Erkelens kan zich voorstellen dat mevrouw De Vries een keukentje mist. Maar de meeste bewoners zijn niet zo vitaal als De Vries en daarom is voor het huiskamerconcept gekozen. Waar iedereen gezellig bij elkaar kan zitten. ,,Dat is ook prima, maar ik kan heel erg goed op mij zelf zijn.” Op tafel ligt het boek Gespleten van Karin Slaughter. Ze leest graag, vandaar.

Erkelens gidst zijn bezoek door Havenzicht, waar de gangen breed zijn, er veel lichtinval is en bewoners aan de oostvleugel een mooi uitzicht hebben op de jachthaven.

De regiodirecteur is vooral blij dat alles gladjes is verlopen. Natuurlijk hebben sommige bewoners moeite om te verhuizen, want wie hecht nou niet aan vaste structuren. En natuurlijk liep het met de tv aansluiting niet zo vlotjes en kunnen sommige deuren nog niet op slot. ,,Maar al met al liep het als een trein. Ik ben nu moe, maar vooral tevreden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen