Op Balenciaga’s het nieuwe jaar in

Wat te dragen tijdens de feestdagen? ,,Kleding van hoge kwaliteit heeft van nature uitstraling’’, zegt Ingrid Braumuller van tweedehands designkledingzaak Tulip-Style.

Ze wilde ze graag hebben, nee, ze verlángde ernaar: designsneakers van Balenciaga. Omdat ze overal goed bij staan, van mini-rokje tot spijkerbroek. Maar ja, nieuw kosten deze sneakers 695 euro.

Vandaar dat Ingrid Braumuller (50) aan het speuren sloeg. Tweedehands zouden die schoenen wellicht nog steeds duur zijn, maar niet meer schrikbarend duur.

Neppers

Via internet had ze beet. Ze maakte een fors bedrag over en toen ze het pakketje thuisbezorgd kreeg, voelde ze haast al aan het gewicht ervan dat er iets niet in de haak was. Toen ze de Balenciaga’s uit de schoenendoos haalde, wist ze het zeker: ze had neppers gekocht.

Ze was furieus, veranderde in een leeuw en kreeg haar geld terug. Het verlangen bleef en op een dag vond ze ze weer. Ze reed ervoor naar Arnhem, ze wilde er zeker van zijn dat ze échte Balenciaga’s kocht. Zielsgelukkig reed ze ermee naar huis.

Tulip-Style

Thuis is Groningen, de Oosterpoort om precies te zijn waar ze met haar man en hun vier kinderen woont. Vijf jaar geleden opende ze op de benedenverdieping, onder hun woning, een tweedehands kledingwinkel genaamd Tulip-Style.

Dat is niet zomaar een tweedehands kledingwinkel. Het is een winkel die Braumuller niet kende in Groningen, die ze miste in de stad. In Amsterdam kan ze goed uit de voeten voor tweedehandse designkleding, maar Groningen vond ze lastig.

Rose

Het winkeltje Rose, tegenover het politiebureau kon haar bekoren. ,,Ik was er vaste klant, kwam er elke week. Daar kon je lekker struinen en had je de merken voor een goeie prijs.’’ Ze wilde het winkeltje dolgraag overnemen toen Ida ermee uitscheidde, maar ze vond haar kinderen nog te klein.

Haar man opperde een tijdje later dat ze het thuis kon uitproberen, om te kijken of het haar beviel. Ze veranderden de benedenverdieping in een luxueus damesmodezaakje, tikten een antieke toonbank en kassa op de kop en hingen louter kleding van topmerken in de rekken. Het gaat zogezegd om betaalbare designkleding.

Hakken van Gucci

Zo staat er een knalgeel paar hakken van Gucci voor 399 euro. Het is niet het duurste dat Braumuller ooit in de zaak heeft gehad. Dat was een lange winterjas van Parajumpers. Nieuw kostte die 2.500 euro, zij had ’m te koop voor 800 euro.

De kleding die ze te koop heeft, is kleding van anderen. ,,Dames met een dure smaak die kleding die ze niet meer dragen hier brengen.’’ Het gaat om kwalitatief goede kleding, van Gucci, Prada, Chanel, Philippa K, Pauw, Armani, Girbaud, Paul Smith of MaxMara. ,,En bij veel Italiaanse merken ben ik ook om’’, voegt Braumuller eraan toe.

Oppervlakkig

Ineens is ze even stil. ,,Als ik over mijn winkel praat, komt er altijd een punt waarop ik denk: ,Waar hebben we het over?’ Wat oppervlakkig, terwijl er zo veel meer is in de wereld. De winkel is slechts een onderdeel van mijn leven.’’

Ze kwam op haar tweede met haar ouders en zusje vanuit Suriname naar Nederland. ,,Mijn vader was de eerste Surinaamse buschauffeur van Groningen’’, zegt ze. Ze werkte al op jonge leeftijd bij kledingwinkel Mac & Maggie, studeerde mode & kleding in Amsterdam, maar toen ze in Groningen haar ex-vriendje tegen het lijf liep, verliet ze Amsterdam om met hem te trouwen, een leven in Groningen op te bouwen en vier kinderen te krijgen, die haar grootste rijkdom en leerschool zijn.

Haar winkel Tulip-Style draait al vijf jaar gesmeerd. ,,De kleding ziet er als nieuw uit. Doordat het kwaliteit heeft, heeft het iets opvallends. Dat heeft met uitstraling, materiaal, model en details te maken.’’

Zelf trekt ze tijdens oud en nieuw een plissé rok van MaxMara aan, erbovenop een strak zwart truitje. ,,Misschien doe ik mijn killer-Balenciaga’s eronder’’, zegt ze. In elk geval is alles tweedehands.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.