Op avontuur met draken tijdens BioTOPvakantieweek in Haren (+video)

Koken en videoclips maken tijdens de BioTOPvakantieweek

Ruim driehonderd mensen wonen en werken in de 'creatieve nederzetting' de Biotoop in Haren. Tijdens de BioTOPvakantieweek leren kinderen over kunst, cultuur en natuur.

Deze week maken 36 kinderen uit Groningen en Drenthe kennis met de kunst, cultuur en natuur die de Biotoop te bieden heeft. Ruim driehonderd componisten, kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen wonen en werken in het voormalig biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarmee is het de grootste creatieve broedplaats van Noord-Nederland.

„Ik dacht: zou het niet mooi zijn als we kinderen actief kennis laten maken met wat hier allemaal gebeurt?”, aldus kunstenares en filmmaakster Margriet van den Eijnden (62). Samen met haar collega’s Hantzen Stevenson en Alette de Groot bedacht zij de BioTOPvakantieweek. Een week waarin kinderen op een niet-schoolse manier kennismaken met kunst, cultuur en natuur: de drie pijlers van de Biotoop.

Spannend en met draken!

Rapper en videoclipmaker Drico (Henrico Ligthart) gaat met zes meiden een film maken. „Wauw, cool!”, roepen ze uit als ze zijn studio binnenstappen. Overal staan gitaren en piano’s; met in het midden als pronkstuk een groot mengpaneel. Ze zouden erdoor haast zelf een rap willen opnemen, maar de film gaat voor.

„Het idee voor de film is: op avontuur in de jungle”, legt Drico uit, „maar wat voor avontuur moet het worden? Spannend? Actie? Romantisch?” Dat is direct een flinke vraag, maar de meiden weten het antwoord wel. „Spannend!” roept Eva (9). „Met draken!” voegt Lola (7) toe. Een draak is helaas niet zomaar voorhanden. „Misschien ken ik ook nog wel iemand die vanmiddag een draak wil spelen”, lacht Drico.

De keuze uit workshops is reuze. Theater, graffiti, muziekmaken, striptekenen, diorama’s knutselen, decormaken en koken in de buitenkeuken.

Gazpacho en een broodje met kaas

Noah (6) was dinsdagochtend, evenals de dag ervoor, in de tuinen te vinden. Daar plukken de kinderen zelf de kruiden en ingrediënten voor het eten wat ze gaan maken. Wat er vandaag op het menu staat weet hij nog niet, maar hij laat een mandje zien met daarin wat peultjes en verdwaalde blaadjes. Het eten van maandag kan hij zich zeker nog goed herinneren: „Gazpacchio, een broodje met kaas, en als toetje meloen met slagroom en wijnbessen en bramen en besjes.” Het is allemaal heel lekker en natuurlijk heel leuk.

Volgens Van den Eijnden is de vakantieweek wederom een groot succes. Aankomende vrijdagmiddag om vijf uur is het totaaltheater - een toneelvorm waarin een groot aantal kunstvormen in één voorstelling verenigd wordt. Het is de feestelijke afsluiting van de week en iedereen mag komen kijken. „We hebben hier de theaterzaal in een oude collegezaal van de Rijksuniversiteit”, vertelt Van den Eijnden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.