Op deze stukken autosnelweg heb je de meeste kans op schade

De meeste aanrijdingen op de autosnelwegen in Groningen en Drenthe gebeurden in 2017 op de zuidelijke ringweg van Groningen.

Ook op de A28 tussen Ruinen en Knooppunt-Hoogeveen ging het behoorlijk vaak mis, evenals op de A7 tussen Frieschepalen en Marum.

Dat blijkt uit gegevens van de stichting Incident Management Nederland (IMN), die de gevaarlijkste trajecten op de Nederlandse autosnelwegen in kaart bracht.

Filevorming

Van de  drie autosnelwegen in Groningen en Drenthe is de A7 verreweg de gevaarlijkste, gevolgd door de A28. Op de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens gebeuren relatief weinig incidenten.

IMN, een koepelorganisatie van bergingsbedrijven, is in het leven geroepen om auto’s met pech en schade snel af te voeren. Dit ter voorkoming van onnodige filevorming. De cijfers van IMN zijn gebaseerd op het aantal keren dat de aangesloten bergingsbedrijven in actie moesten komen om voertuigen af te slepen.

Met z'n allen de stad in: bingo!

Een van die bedrijven is takel- en bergingsbedrijf Poort in Hoogkerk, en directeur Chris Poort weet precies waarom het zo vaak mis gaat op de weg. ,,In de cijfers van IMN zitten volgens mij ook pechgevallen, maar dan nog. Er gebeurt een hoop op de zuidelijke ring en de A28. ’s Morgens met z’n allen de stad in: bingo. ’s Avonds met z’n allen de stad uit: bingo.’’

Poort verklaart de vele aanrijdingen mede uit de mentaliteit van de moderne weggebruiker. Als iedereen een paar meter meer afstand zou houden zou dat al een stuk schelen ,,Maar ze rijden hutje mutje achter elkaar aan, als een treintje. Iedereen heeft haast. Het is eerst ik en dan de rest.’’

Mobieltje

En dan is er uiteraard nog het mobieltje dat zorgt voor talloze kop-staart botsinkjes en eenzijdige ontmoetingen met de vangrail. ,,Ik moet oppassen wat ik daarover zeg’’, weet Poort. ,,We zijn er niet bij als het gebeurt. Het is heus niet altijd aan de telefoon, maar wel vaak. Dat is een landelijk gegeven.’’

WegTraject

Bergingen (2017)

A7Tussen Stadspark en Euvelgunne

69

A28Van Ruinen naar Knooppunt Hoogeveen

27

A7Van Marum naar Frieschepalen 

24

A7Van Frieschepalen naar Marum

21

A28Van Zuidwolde naar tankstation Lageveen

21

A28Van Zuidwolde naar Knooppunt Hoogeveen

20

A28Van Haren naar Julianaplein

19

A37Van Hoogeveen-Oost naar Knooppunt Hoogeveen

15

A37Van Holsloot naar Zwinderen

9

A37Van Hoogeveen-Oost naar Nieuwlande

8

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.