Op fietsen langs aardbevingsverhalen

De Verzamelde Werken van een Bewogen Gebied, zo heet de fietstocht die op 4 november deelnemers langs huizen en hun eigenaren in het aardbevingsgebied leidt.

Een aardbeving. Voor de meeste Nederlanders is dat wat het is op Wikipedia: een trillende of schokkende beweging van de aardkorst. Voor Perry ten Hoor (50) uit Westeremden is een beving: 110 scheuren en een hele voorgevel naar de haaien, zeven weken verbouwingsellende, zijn tienerdochter die door de schok uit bed rolt.

Fietstocht langs verhalen

,,Ja, dat maakt wel indruk’’, zegt Ten Hoor. Hij is een van tien getroffen huiseigenaren in het aardbevingsgebied die meedoen aan De Verzamelde Werken van een Bewogen Gebied, een fietstocht langs aardbevingsverhalen.

Zo vaak staat de bureaucratie centraal, vindt Ten Hoor. Of de hiërarchie, de stenen. ,,Dit gaat over de mensen.’’

Meer saamhorigheid

De fietstocht is een initiatief van kunstenares/onderzoeker Nathalie Beekman (53) en het kenniscentrum Kunst en Samenleving van Academie Minerva.

Beekman fietste eerst zelf met een groep Miverva-studenten door het gebied. Wat hen opviel: bewoners zitten zo verstrikt in hun eigen ellende dat er weinig oog is voor de verhalen van anderen. Beekman hoopt dat de tocht leidt tot meer saamhorigheid en, wie weet, actiebereidheid.

,,Als je deelgenoot wordt van elkaars verhaal geeft dat een gevoel van: hee, ik ben niet alleen’’, zegt Beekman. ,,En misschien kom je samen nog tot nieuwe manieren om actie te ondernemen.’’

Het tafeltheaterspel

Tafeltheater met kleipoppen

Ook Yfke Beckeringh (57) uit Onderdendam verwelkomt op 4 november gasten in haar huis. Net als Ten Hoor werd ze eerst geïnterviewd en deed ze mee aan een theaterspel waarbij op een tafel met kleipoppen de spelers van de aardbevingsproblematiek verbeeld worden, zoals de NAM, de regering, de Groninger Bodem Beweging, zij zelf.

Beckeringh: ,,Een van die poppen had een hele slaafse houding en keek ook een beetje weg. Ik dacht: dat is de Groninger.’’ Ten Hoor zag dankzij de poppen zijn eigen rol ineens haarscherp in beeld. ,,Ineens bleek zo duidelijk dat je maar zo’n klein radertje bent in het geheel. We hebben allemaal de mond vol van de maakbare samenleving, maar bij zoiets heb je niks in de hand.’‘

Koken van woede

Woorden schieten Beckeringh tekort als ze spreekt over hoe het kabinet omgaat met de mensen in het aardbevingsgebied. Ik kóók’’, zegt ze. ,,Er móet nu iemand opstaan die zegt: we gaan ze helpen, al die Groningers die bijna in de schuldsanering zitten omdat ze wel een hypotheek maar geen huis meer hebben.’’

Boekje op de keukentafel

Elk van de tien huiseigenaren die meedoen, krijg teen boekje me daarin zijn of haar interview en foto’s van het spel. De boekjes liggen straks op de keukentafels voor de deelnemers van de fietstocht. Ook zijn er voor wie wil interviewsets inclusief afbeeldingen van de poppen beschikbaar, zodat mensen ook dorpsgenoten met elkaar het theaterspel kunnen spelen.

Meefietsen? Opgeven kan door een mail te sturen naar deverzameldewerken17@gmail.com

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.