'Op internet heb je respect voor elkaar'

Groep zeven van de Brederoschool in Groningen heeft afgelopen week twee prijzen gewonnen. Ze zijn niet alleen de meest mediawijze klas van de provincie Groningen, ze hebben ook de mooiste video gemaakt over digitaal pesten. Maud (11) speelde een grote rol in de video. “Het was super leuk om te doen. Je leert hoe je met elkaar moet omgaan en dat je op internet respect voor elkaar moet hebben. Dat deed ik eerder ook al, maar dat doe ik nu nog meer.”

Mediawijsheid

De kinderen deden het project tijdens de Week van de Mediawijsheid, georganiseerd door MediaMasters. Elke dag speelden ze een spel over mediawijsheid. Eén opdracht was om een video te maken over digitaal pesten. De video van de klas heet Het onzichtbare kind. “Een meisje wordt gepest: er worden filmpjes en berichtjes over haar verstuurd. Ze wil onzichtbaar zijn, daarom hebben we ervoor gekozen om haar te verbeelden door een doorzichtige pop. Pas als ze door een klasgenootje wordt getroost, wordt ze zichtbaar”, zegt Bas Hummel, de meester van groep zeven. De video is te bekijken onder dit bericht.

Ook Luuk (10) had een rol in de video. Hij speelde wat meer op de achtergrond. “Ik vond het heel leuk om mee te spelen. Ik heb van de hele week geleerd dat je niet zomaar foto's moet doorsturen die je van iemand hebt gemaakt. Je moet eerst vragen of dat mag. Misschien staat hij er wel heel raar op. En je moet niet zomaar alles op internet zetten.” De kinderen leerden tijdens het project over digitaal pesten, privacy, sociale media en het vinden van betrouwbare informatie. Elke dag was er een andere MediaMissie. “Het is heel belangrijk dat we leren hoe je met media om moet gaan. Je moet altijd controleren of het klopt wat je leest”, zegt Maud.

Première

Er waren 1050 inzendingen voor de video-opdracht. Tien inzendingen hebben gewonnen, waarvan de video van de Brederoschool er één is. “We mogen onze video pimpen. Een filmcoach komt met ons de video nog een keer opnemen, maar dan beter. De première is in het voorjaar in bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen”, zegt Hummel.

Foto: De kinderen uit groep zeven van de Brederoschool

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.