Op pad met de Swapcar: ‘Deze is echt naar de ratten!’

Lekke fietsband? Klanten van Swapfiets hoeven niet zelf aan hun fiets te sleutelen. Binnen twaalf uur staat een fietsenmaker op de stoep die dat voor ze doet. Dagblad van het Noorden ging een ochtendje met de Swapcar, de reparatieservice, op pad.

Negen uur ‘s ochtends. Gewapend met een verse kop koffie stapt Daniël (24) in de zogeheten Swapcar. Een witte auto met op het dak vier Swapfietsen. Op de achterbank liggen reservewielen, een fietspomp en extra zadels. In de kofferbak ligt nog veel meer materiaal.

De Swapfiets is een fiets waar je een abonnement op kunt nemen. De opoefietsen zijn te herkennen aan de blauwe voorwielen. Gaat je fiets stuk, dan kun je dat appen, mailen of telefonisch doorgeven. Binnen 12 uur komt de Swapcar voorrijden. Deze bezorgt je een nieuw exemplaar en neemt de oude terug.

Los ventieltje

Daniël tikt iets in op zijn werktelefoon en klikt de mobiel op het dashboard. „Zo, we gaan eerst naar de Petrus Campersingel. Daar staat een fiets met een kapotte achterband”, zegt hij terwijl hij de rijdende gereedschapskist de weg op stuurt.

Soms, zoals in dit geval, kan hij de fiets ter plaatse maken. „Een los ventieltje. Die band pompen we gewoon weer op.”

Achtduizend

In april 2017 opende Swapfiets haar deuren in Groningen. In september van dat jaar hadden ze zo’n duizend abonnementen.

Deze maand behaalden ze een nieuw record: er zoeven achtduizend van die opoefietsen met blauwe voorwielen door de Groningse straten. In heel Nederland rijden zo’n zeventigduizend mensen op een Swapfiets.

Aangereden

Door naar de volgende fiets. Nu aan het Zuiderdiep. Puck (19) heeft een boggel in haar voorwiel. „Aangereden door een internationale student”, zegt ze. „Ze had nog nooit echt op een fiets gezeten en wist niet waar de remmen zaten.”

Puck heeft haar Swapfiets al een jaar. „Het is een heel chille fiets en ze worden niet zo snel gestolen. Dat is met mijn andere fietsen wel gebeurd.” Deze reparatie vergt wat meer tijd en dus haalt Daniël een nieuw exemplaar van de auto. Hij zet het stuur en het zadel goed en poetst de boel nog iets op. Klaar om te gaan.

Grootste dief

Worden Swapfietsen echt minder vaak gestolen? „Ja, onze grootste dief is het gemeentedepot. En dat komt doordat studenten hun fietsen parkeren op plekken waar het niet mag”, zegt Daniël.

„Het merk is heel herkenbaar. Je kunt de fiets wel op Marktplaats zetten, maar iedereen weet dat een Swapfiets alleen via een abonnement wordt aangeboden, dus als zo’n fiets te koop staat op het internet weet je dat ‘ie gestolen is.”

Scooterongeluk

Bij de Korreweg wacht Ellen (25) met haar oranje fiets. Of nouja, met wat over is van haar rijwiel. „Mijn fiets was blijkbaar omgevallen en op de straat terecht gekomen”, legt ze uit terwijl ze naar het krotje wijst.

„Twee jongens reden er met hun scooter overheen. Vervolgens waren ze zo boos dat ze de deur van ons huis hebben ingetrapt en binnen stonden te schreeuwen.”

Naar de ratten

Ellen was zelf niet thuis en de jongens zijn niet gepakt. „We hebben aangifte gedaan. Maar goed, mijn fiets is dus een beetje stuk.” Daniël bekijkt de stalen ros. „Zo deze is echt naar de ratten, dit heb ik nog niet eerder gezien. Een kapot voorwiel, een verbogen voorvork. Pfoe.”

Dit kan hij niet zo 1, 2, 3 oplossen. Ook haar fiets wordt omgeruild.

Koffie

Als de kapotte fiets vastzit op het dak rijdt Daniël door de stad terug naar de Westerbinnensingel.

Tijd voor een kop koffie.

menu