Maaike de Heij en Christophe Brochard op de plek waar tijdens Noorderzon paviljoen Evolve zal staan. Brochard vertelt alles over de evolutie van stadsdieren en -planten tijdens zijn stadssafari’s.

Op stadssafari tijdens Noorderzon

Maaike de Heij en Christophe Brochard op de plek waar tijdens Noorderzon paviljoen Evolve zal staan. Brochard vertelt alles over de evolutie van stadsdieren en -planten tijdens zijn stadssafari’s.

Op Noorderzon kunt u de komende dagen mee op stadssafari, om te leren over de ontwikkeling van planten en dieren in de stad. „De mens denkt vaak aan de top van de piramide te staan, maar in evolutie-termen is onze soort eigenlijk nog maar een kind.”

Wist u dat een libellelarve, wanneer ze een pootje verliest, haar hersenen aan het werk kan zetten om het pootje weer te laten aangroeien? Of dat een beerdiertje eigenlijk het ‘perfecte product’ van de evolutie is? Het is bijna onsterfelijk en kan onder vele omstandigheden overleven.

Geheimen van de evolutie

Dit alles vertelt Christophe Brochard tijdens een van zijn stadssafari’s. Brochard, directeur van ecologisch adviesbureau Bureau Biota, wandelt een uur door het Noorderplantsoen, en vertelt ondertussen alles over de geheimen van de evolutie: hoe een mier via geur communiceert, een pissebed middels kieuwen op het land overleeft en hoe de hoeveelheid korstmos op een boom iets kan zeggen over de luchtvervuiling van een gebied. Op Noorderzon kunt u dagelijks met Brochard op stap; Dagblad van het Noorden mocht alvast met hem mee.

„Wat ik tijdens mijn wandeling hoop te bereiken, is dat mensen met meer verwondering naar de natuur gaan kijken”, zegt Brochard. Wat er allemaal gebeurt, ongelofelijk. En dat gewoon in je eigen stad! Die libel en dat beerdiertje? Die zijn eigenlijk al veel ‘verder’ in hun ontwikkeling dan wij.” Mens, verwonder je, wil hij maar zeggen.

Brochards’ stadssafari is één van de activiteiten die tijdens Noorderzon georganiseerd wordt vanuit paviljoen Evolve, een wetenschapspaviljoen dat in het teken staat van evolutie. Evolve is ontstaan uit een samenwerking van Science LinX, het science center van de Rijksuniversiteit Groningen en evolutiebiologen uit heel Nederland en enkele andere landen.

Mensen aan het denken zetten

Deze biologen komen in dezelfde periode als Noorderzon samen voor een groot congres in Groningen en zo ontstond het idee voor een samenwerking met de RUG en Noorderzon. Het doel? „Op een simpele, prikkelende manier mensen aan het denken zetten over evolutie en het onderzoek daarnaar”, zegt Maaike de Heij van Science LinX.

„Mensen kunnen in ons paviljoen, dat bestaat uit drie containers, ‘spelen’ met DNA, flitslezingen bijwonen van evolutiebiologen, mythes over evolutie horen kraken (’stamt een mens bijvoorbeeld echt af van een aap?’) en dus op stadssafari. Daarmee hopen we mensen te laten zien dat evolutie niet iets abstract is of zelfs al geweest is, maar dat het elke dag nog onder onze neus plaatsvindt,” stelt De Heij.

Niet in de laatste plaats bij de mens zelf, benadrukt Brochard. Tijdens zijn safari komt regelmatig naar voren dat dieren op bepaalde punten veel beter aan hun omgeving zijn aangepast dan de mens zelf. „De mens denkt vaak aan de top van de piramide te staan, maar in evolutie-termen is onze soort eigenlijk nog maar een kind.”

Paviljoen Evolve is van 20 t/m 24 augustus op Noorderzon, op Zuid vlak naast de Rotor Speelweide, te vinden. Brochards’ stadssafari vindt tijdens die data elke dag om 14.00 uur plaats.

menu