Hoe is het om op stap te zijn in coronatijd? Verslaggever Aron de Jong dompelde zich onder in het Groningse nachtleven en wist niet wat hij aan zou treffen. Hij merkte heel snel: anderhalve meter afstand houden in de kroeg is een illusie.

Het is vrijdagavond, middernacht. Samen met wat vrienden heb ik al het nodige bier soldaat gemaakt en de avond lijkt langzaam op zijn einde te lopen. Of toch niet. „Laten we nog even in de stad kijken”, oppert één van hen. „Kom op, het is al zo lang geleden.”

Dat laatste klopt. De laatste keer dat we de binnenstad in de nachtelijke uren hebben verkend, was begin maart, nog voor de lockdown. Na even wikken en wegen besluiten we te gaan. Op naar nachtcafé Warhol in de Papengang.

Eenmaal in de binnenstad kan ik mijn ogen niet geloven. De straten zijn overvol en zover het oog reikt lopen jongeren over straat. Het lijkt alsof er niets aan de hand is, alsof corona nooit heeft plaatsgevonden. Vrijwel alle kroegen zijn open. Ook voor Warhol staat een lange rij van mensen die allemaal naar binnen willen. De gasten houden amper anderhalve meter afstand tot elkaar. De kroeg hanteert een strikt deurbeleid: een gelimiteerd aantal mensen mag tegelijkertijd in het pand aanwezig zijn.

In de rij raak ik aan de praat met een 21-jarige student aan de Kunstacademie in Groningen. „Sinds deze week is ook het dansgedeelte boven weer open”, weet hij me te vertellen. „Als je binnen bent, lijkt het even alsof alles weer normaal is. Dat vind ik heel fijn.”

Twee politieagenten lopen langs de rij. Zij moeten ook de drukte zien, maar ze doen niets.

Anderhalve meter afstand is een illusie

Na een kwartier wachten, mag ik dan naar binnen. Daarvoor moet ik nog wel even op een formulier mijn naam, e-mailadres en handtekening zetten. Mocht er een uitbraak van corona zijn, dan kan de kroeg iedereen contacteren. De portier wijst mij op een pomp desinfectiemiddel.

Wanneer ik de kroeg binnenstap, begrijp ik wat de kunstacademiestudent bedoelt. Het is gezellig druk. Mensen hangen aan de bar en staan in groepjes bij elkaar. Beneden lijken de groepen nog enige afstand tussen elkaar te houden, maar op de dansvloer boven is dat een onbegonnen zaak. De rest van de avond zit ik met een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het gezellig en lijkt corona even heel ver weg. Aan de andere kant maak ik me toch zorgen om een mogelijke besmetting. Ik vraag me af of het nu wel verstandig was om hierheen te gaan. Had ik niet gewoon thuis moeten blijven? Hadden al deze mensen niet gewoon thuis moeten blijven?

Extra handhaving

Deze bezorgdheid wordt gedeeld door de gemeente Groningen die met lede ogen toeziet hoe het drukker en drukker wordt in de binnenstad. Burgemeester en voorzitter van Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling kondigt aan vanaf donderdagavond strenger te controleren op kroegen die niet genoeg doen om de anderhalve meter afstand te bewaren.

„De anderhalve meter afstand is geen doel op zich, maar het doel is om corona buiten de deur te houden”, vertelt Natascha van ’t Hooft van de gemeente Groningen. „We gaan samen met de politie kroegen strenger in de gaten houden. Als we zien dat het bij een kroeg te druk is, volgt er een stevig gesprek met een kroegeigenaar. Mocht dat niet werken, dan volgt er een formele waarschuwing. Als ook dat niet werkt, kunnen we overgaan tot het uitdelen van boetes en zo nodig sluiting.”

De gemeente benadrukt hierbij dat de kroegeigenaren zelf de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat mensen voldoende afstand kunnen houden.

‘Laat de gemeente maar langskomen’

Indy Hammingh, manager bij nachtcafé Warhol, heeft begrip voor de strengere handhaving van de burgemeester. „Ik snap dat de burgemeester ergens een lijn moet trekken, want op sommige plekken is het gewoon té druk.”

Volgens hem houdt Warhol zich wel aan de richtlijnen die zijn voorgeschreven. „Wij laten een maximum aantal mensen binnen, waardoor iedereen in theorie afstand tot elkaar kan bewaren. Met een borrel erin is dat natuurlijk wel wat lastiger,” erkent hij. „Laat de gemeente maar langskomen. Als ze vinden dat het anders moet, staan we daar voor open.”

Limuel Mulder van kroeg Dorst?! denkt dat de oplossing niet ligt bij het extra controleren van kroegen. „In de kroeg hebben we regels die voor iedereen heel duidelijk zijn. Prima als ze daar op handhaven. Ik heb alleen nu het idee dat de gemeente het teveel bij de ondernemer neerlegt, terwijl het bijvoorbeeld ook heel druk op straat is en daar niks tegen gedaan wordt.”

Hij vindt het vooral krom dat de gemeente overdag wel maatregelen treft in drukke winkelstraat, maar ‘s avonds tijdens het uitgaan niet. „In de Herestraat heb je overdag looprichtingen en corona stewards. Waarom zou je dat ‘s nachts niet doen? Ik heb de oplossing ook niet, maar probeer gewoon dingen die je overdag ook toepast.”

Pilot met nachtclubs

Nachtburgemeester Merlijn Poolman vindt de extra controle op naleving van de anderhalvemeterregel frustrerend. Hij zou liever zien dat de gemeente meedenkt aan een oplossing voor de horeca. Nachtclubs als Paradigm en Kokomo zouden bijvoorbeeld eerder open kunnen om proef te draaien. Door de clubs weer open te stellen, worden de kroegen die wel open mogen, van de drukte ontlast. „Ik zag foto’s van dinsdagnacht waar het uitgaanscentrum vol stond met mensen die een kroeg in willen,” vertelt Poolman. „Is het dan niet slimmer om een pilot te draaien bij locaties als Paradigm of Kokomo, waar een veel betere ventilatie is dan bij die kleine kroegjes?”

Samen met andere nachtburgemeesters en Koninklijke Horeca Nederland stelde Poolman een protocol op voor een veilige heropening. Zo stellen ze voor om een maximumleeftijd van 35 jaar in te stellen voor clubs. De gedachte hierachter is dat jongeren minder risico lopen met het coronavirus. Met deze maatregel zou het uitgaanspubliek niet langer anderhalve meter afstand hoeven te houden.

Sector gegijzeld

Op steun van zijn dagcollega, burgemeester Koen Schuiling, kan Poolman alleen niet rekenen. Schuiling verklaarde onlangs in een interview niks te willen weten van nachtclubs die eerder opengaan. ‘In de zaken zelf moet je niet teveel mensen toestaan en zorgen dat de anderhalve meter wordt gewaarborgd’.

Frustrerend, vindt Poolman. „De hele sector wordt nu in feite gegijzeld. We moeten wachten tot er een vaccin is en tot die tijd mag er niks. Waar blijft de creativiteit, vraag ik me dan af. Het is niet zo dat alles per se weer open moet. De horeca vraagt om perspectief, antwoorden en dat er wordt meegedacht aan een oplossing. Dat is het enige.”

‘Wat hij wil, kan gewoon niet’

De gemeente Groningen herkent zich niet in de klachten van de nachtburgemeester. „Wij denken heel erg mee. We hebben extra ruimte voor de horeca gecreëerd en staan open voor allerlei ideeën die binnen de RIVM-maatregelen vallen”, stelt Van ‘t Hooft. „Wat hij wil, kan gewoon niet. We moeten ons gewoon aan die anderhalve meter afstand houden en zeker binnen. Daarnaast is het landelijk bepaald dat clubs en discotheken tot 1 september gesloten blijven. Daar kunnen we niet van afwijken.”

Ikzelf zit enkele dagen na het stappen nog steeds met een kater. Niet van de drank, maar door mijn beslissing om toch uit te gaan. In de week erna besluit ik me voor de zekerheid te laten testen op corona. Negatief, gelukkig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus