Op vakantie? Wie bang is voor het coronavirus kan het beste in het Noorden blijven: Drenthe en Groningen minst besmette regio's van West-Europa

Coronavirus in het Noorden sinds 1 juni.

Drenthe en Groningen behoorden al bij de minst besmette regio’s van West-Europa en de afgelopen weken is het qua besmettingen alleen maar veiliger geworden. Wie bang is voor het coronavirus kan het beste in het Noorden zelf met vakantie.

De GGD Drenthe en de GGD Groningen hebben de afgelopen maand ruim tienduizend inwoners met klachten getest. Bij slechts 19 Drentse inwoners en 11 Groningers was de uitslag positief. De meesten zijn niet ernstig ziek geworden, er zit nu nog een handjevol inwoners thuis in isolatie maar de ziekenhuizen zijn al wekenlang helemaal coronavrij.

Isolatiemaatregelen

,,We hebben nauw contact met die besmette mensen en ze houden zich goed aan de isolatiemaatregelen’’, zegt GGD-arts Jorien van Pelt. De kans is daardoor klein dat er besmette mensen rondlopen in Drenthe. ,,Maar we moeten wel een slag om de arm houden omdat lang niet iedereen met klachten zich laat testen.’’ De GGD’s blijven daarom ook de komende tijd volop mensen testen. Ook toeristen uit andere landen kunnen zich laten testen als ze klachten hebben.

De bevolking houdt zich voor het overgrote deel goed aan de regels van anderhalve meter, handen wassen en thuis blijven bij verkoudheid, merken de GGD’s ook nu nog. Alleen in de stad Groningen zijn enkele tientallen boetes uitgedeeld en de GGD Groningen merkt dat het naleven van de anderhalve meter ,,een steeds grotere uitdaging wordt’’.

Bedrijven doen hun best

Maar buiten de Stad is het nog niet nodig geweest boetes uit te delen als mensen zich op feestjes, terrassen of binnen in de horeca onverantwoordelijk gedroegen. En als het ergens te druk wordt, houden mensen zich doorgaans goed aan de oproepen van politie en andere toezichthouders om weer weg te gaan, laten de Veiligheidsregio’s weten.

,,We zijn heel tevreden over de wijze waarop bedrijven in alle sectoren hun best doen om de regels en afspraken over te brengen op hun klanten’’, zegt Lineke Bennema van de Veiligheidsregio Drenthe.

Politie en andere toezichthouders oefenen op vrij relaxte wijze toezicht uit. ,,Alleen als mensen bewust en herhaaldelijk de regels overtreden of er sprake is van asociaal gedrag is handhaving soms nodig’’, zegt de Veiligheidsregio Groningen.

Zorgen over nachtleven

Er zijn wel een paar zorgen. De nachtelijke uren in de horeca bijvoorbeeld. Daar gedragen de bezoekers zich minder ‘afstandelijk’. Dat komt ook doordat jongeren tot 18 jaar meer ruimte hebben gekregen in de regels, en de jeugd zich sowieso wat minder zorgen maakt.

Het is ook afwachten of het coronavirus niet met vakantiegangers wordt geïmporteerd: met Duitsers of Polen die hier vrij veel komen, Nederlanders uit andere provincies of met Groningse of Drentse vakantiegangers zelf die terugkomen van vakantie.

,,Dat is een risico’’, vindt de GGD Groningen. Maar de besmettingen zijn ook in de landen en regio’s waar veel mensen heen gaan veel lager geworden de laatste tijd. ,,En we gaan er vanuit dat buitenlandse én Nederlandse toeristen niet op vakantie gaan als ze klachten hebben en zich laten testen’’, vervolgt Van Pelt.

Braderieën en zomermarkten

Wat ook helpt is dat er weinig evenementen en andere activiteiten zijn. ,,Na de versoepeling van 1 juli zijn wel veel vergunningen voor kleine braderieën en zomermarkten aangevraagd’’, zegt Lineke Bennema van de Veiligheidsregio Drenthe. ,,Die worden vergund als de maatregelen in acht worden genomen. De organisatoren tonen zich verantwoordelijk voor het naleven van de basisregels door hun bezoekers.’’

menu