Op weg naar een nieuw kindercentrum in Stadskanaal

De sloop van de school De Ark in Stadskanaal is begonnen. In het nieuwe schoolpand dat op die plek verrijst, kunnen kinderen wellicht ook buiten lessen om terecht.

De sloop van de school De Ark in Stadskanaal is vandaag van start gegaan. Op die plek verrijst een nieuw onderwijspand dat mogelijk zelfs een Kindercentrum wordt.

Dat laatste houdt in dat kinderen er ook buiten de lesuren om opgevangen kunnen worden. Kinderen van ouders bijvoorbeeld die later van hun werk komen. ,,Het nieuwe gebouw wordt zo ingericht dat die mogelijkheid er is’’, zegt wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) van de gemeente Stadskanaal.

De Ark is een christelijke basisschool en staat in de wijk De Hagen. De school is verouderd en daarom besloot de gemeente geruime tijd geleden al dat pand te slopen. Vandaag werd met die klus begonnen.

De kinderen van De Ark krijgen nu tijdelijk elders in Stadskanaal les. ,,In de eerste helft van 2018 kunnen ze terug, dan is het nieuwe gebouw klaar’’, zegt Hamster.

Fusie

Maar niet alleen de kinderen van De Ark betrekken dan dat nieuwe pand. Ook die van Gabriël Dam school krijgen er een plekje. De Ark en de Gabriël Dam fuseren in dat nieuwe onderkomen tot één christelijke basisschool. Er is ook ruimte voor een peuterspeelzaal en de openbare Hagenhofschool. Die staat vlakbij de plek waar sinds gisteren de slopershamer zijn werk doet.

Alette Holtjer geeft les op die, 180 leerlingen tellende, Hagenhofschool. Ze hoopt dat het nieuwe onderwijspand daadwerkelijk een kindercentrum wordt. ,,Het zou heel mooi zijn als we voor elkaar krijgen dat kinderen er voor en na school opgevangen kunnen worden. Alle betrokken scholen en andere partijen zijn bezig om dat voor elkaar te krijgen.’’

De gemeente is een van die partijen. Van wethouder Hamster mag die extra opvang er ook komen. ,,Je krijgt dan een ‘van zeven tot zeven school’. Voor en na de lessen kunnen kinderen er dan terecht. Dat is een ontwikkeling die past bij deze tijd.’’

Hamster moet trouwens binnenkort de gemeenteraad nog wel vragen om een kleine zeven ton extra voor de bouw van het nieuwe pand. De raad legde eerst 3,4 miljoen daarvoor op tafel. Maar vanwege nieuwe eisen die het rijk aan schoolgebouwen stelt, moet er geld bij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.