Open Universiteit sluit locaties in Groningen, Emmen en Leeuwarden

Noordelijke studenten zijn boos op de Open Universiteit (OU). Die wil haar locaties in Groningen, Emmen en Leeuwarden sluiten.

,,Als deze locaties dicht gaan, worden studenten gedwongen enorme afstanden te reizen'', zegt Mieke Vodegel-Versteeg uit Dwingeloo, die rechten bij de OU studeert. ,,Ik vrees dat mensen afhaken.'' De opleidingen bij de OU zijn vooral digitaal, maar in de studiecentra ontmoeten studenten en docenten elkaar. Daar zijn studieplekken en worden tentamens gemaakt. ,,Juist omdat je veel online doet, is zo'n ontmoetingscentrum onmisbaar'', zegt psychologiestudent Anita Oomen uit Winneweer. Ook docenten vinden persoonlijk contact voor het beantwoorden van vragen en het enthousiasmeren van studenten belangrijk.

Als de drie noordelijke vestigingen dicht gaan, is Zwolle de dichtsbijzijnde. Maar een student uit bijvoorbeeld Dokkum of Warffum die met het openbaar vervoer reist, komt 's avonds na bijeenkomsten niet meer thuis, zeggen studenten. Oomen: ,,En onze reiskosten nemen enorm toe.''

De OU, opgericht in de jaren tachtig, heeft zestien locaties in Nederland. Ze wil er tien sluiten om versnippering tegen te gaan en een meer academische uitstraling te krijgen. In Groningen komt alleen nog een tentamenruimte, zo staat in een rapport. ,,Veertig jaar geleden was er nog geen internet'', zegt woordvoerder Miranda de Kort. ,,Nu zijn we afstandsonderwijs. Alles gaat online. Van studiecentra wordt veel minder gebruik gemaakt.'' Dat afgezet tegen de kosten, maakt het nodig kritisch naar de huisvesting te kijken.

Het huur van het pand in Groningen kost jaarlijks 155.000 euro. Emmen en Leeuwarden samen 34.000 euro. ,,Als de Groningen te duur is, moet je kijken naar een goedkoper pand, maar het niet sluiten'', vindt Vodegel-Versteeg. Qua academische uitstraling zit de OU volgens haar in Groningen, met de RUG op loopafstand, beter dan in Zwolle.

De verontruste studenten hebben contact opgenomen met de Groninger gemeenteraad en provinciale staten. Ze hopen dat die een stokje voor de sluiting kunnen steken. Hoofd van de drie noordelijke locaties, Caroline Visser, wil niets zeggen over de ophanden zijn de sluiting. ,,Het proces loopt nog.'' In januari neemt het College van Bestuur een beslissing.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.