Open brug over Winschoterdiep zorgt voor rode waas

Weggebruikers ergeren zich groen en geel aan geopende bruggen over het Winschoterdiep. De provincie, als brugbediener, zegt dat er niets aan te doen is.

Wie vanuit Hoogezand-Sappemeer de A7 op wil, of omgekeerd: vanaf de A7 naar Hoogezand-Sappemeer gaat, ziet zich regelmatig geconfronteerd met een brug over het Winschoterdiep die openstaat. Automobilisten krijgen niet zelden een rode waas voor ogen wanneer knipperlichten aangaan en slagbomen dalen. ,,Het duurt minuten voordat de boot er daadwerkelijk is, laatst zelfs drie minuten’’, ventileerde een weggebruiker zijn grief op een avond van de provincie. Die hield vorige week in hotel Faber een bijeenkomst om het vastlopen van het verkeer in Hoogezand-Sappemeer op te lossen.

Het voorstel om in de middagspits, tussen 17.00 en 19.00 uur, de bruggen niet te bedienen, is voor de provincie geen optie. Een eerder uitgevoerde proef daarmee leverde volgens provincie-ambtenaar Wiebe Brandsma gevaarlijke situaties op de vaarweg op. ,,Wanneer de brug voor een binnenvaartschip opengaat wurmen wachtende plezierjachten zich er ook door.’’

Veiligheidsmarges

De provincie is verantwoordelijk voor het bedienen van de bruggen over het Winschoterdiep. Dat gebeurt op afstand met camerasystemen en signalering. Zodra een binnenvaartschip of plezierjacht een brug nadert gaan de slagbomen onverbiddelijk naar beneden. Brandsma: ,,Oogcontact met weggebruikers is er niet, de bediening signaleert alleen of de brug vrij is.’’

Dat bruggen in de beleving van weggebruikers te vroeg opengaan en vervolgens vaker en langer open zijn, komt volgens Brandsma door talrijke ingebouwde veiligheidsmarges. ,,Daardoor staan bruggen redelijk veel langer open, maar dat is ook gevoelsmatig, want wachten duurt altijd lang.’’ Onderzoek wijst overigens uit dat het effect van open bruggen op het vastlopen van het verkeer minimaal zou zijn.

Voor beroepsvaart kunnen weggebruikers wel begrip hebben, bleek op de informatieavond. Maar wanneer een brug minutenlang openstaat en het verkeer aan beide kanten van het Winschoterdiep hopeloos vastloopt, en er komt een wuivende Duitse plezierschipper door de open brug, dan willen de wachtende automobilisten uit pure ergernis wel in het water springen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.