De politie heeft een rommeltje gemaakt van een groot onderzoek in 2015 en 2016 naar georganiseerde hennepteelt in de stad en provincie Groningen. Dit zei de officier van justitie dinsdagochtend in de rechtszaal.

Een omvangrijk, maar vooral een onoverzichtelijk politiedossier is er mede de oorzaak van dat de verdachten die in 2016 werden aangehouden pas vandaag voor de rechter staan. ,,Het is een rommeltje geworden.’’ De officier van justitie zei dat hij de schuld van het zeer lange tijdsverloop niet wil afschuiven op de politie. ,,Want het Openbaar Ministerie is verantwoordlijk. Maar het moet wel worden benoemd.’’

Gevangenisstraffen niet meer aan de orde

Dinsdagochtend stonden twee mannen en twee vrouwen terecht. Zij werden in mei 2016 aangehouden bij een grote politieactie in onder meer Groningen, Uithuizen en Hoogezand. Daarbij werden 175 agenten ingezet en werden zeven hennepkwekerijen en een drogerij ontmanteld.

Bij het bepalen van de strafeisen heeft de officier van justitie rekening gehouden met het lange tijdsverloop. ,,Gevangenisstraffen zijn om die reden niet meer aan de orde.’’ Er werden werkstraffen geëist van 80 tot 240 uur.

Hennepwinsten inleveren

Wel moeten de verdachten, zo wil het OM, het geld inleveren dat ze met de handel in hennep zouden hebben verdiend. De bedragen die worden opgeëist variëren van 7.200 euro tot 144.000 euro.

Bij de actie werden dertien mensen gearresteerd. Zes verdachten gingen vrijuit. De vier verdachten die dinsdagochtend terecht stonden zijn volgens de advocaten de kleine vissen. De verdachten noemden het hebben van schulden het motief om zich in de hennepwereld te begeven. Ze verklaarden er niets dan wel nauwelijks iets mee te hebben verdiend.

Ongeloofwaardig en leugenachtig

Twee verdachten, een stel, zeiden dat ze werden bedreigd. De vrouw zei dat ze niet wist dat in haar woning een hennepkwekerij was ingericht. De officier van justitie deed dit af als ongeloofwaardig en leugenachtig.

Dinsdagmiddag staan nog drie verdachten terecht.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank