Opening Market Hotel aan Grote Markt Groningen tot nader order uitgesteld: problemen met gevelelementen

Het nieuwe hotel aan de Grote Markt.

Problemen met de ophanging en levering van de gevelelementen (pilasters) van Market Hotel aan de Grote Markt in Groningen zorgen voor een fikse bouwvertraging. Uit voorzorg zijn alle pilasters aan de Forum-zijde vastgezet met meer dan honderd sjorbanden, toen een scheur werd ontdekt.

De opening van het hotel is tot nader order uitgesteld. De bouw ligt al een paar maanden stil.

De bouwer van het pand is het bedrijf Volker Wessels. Volgens directeur bijzondere projecten Han Brinkhuis begon het cementwerk achter een van de pilasters te scheuren, zo werd drie maanden geleden ontdekt. Volgens hem ,,lijken de problemen ernstiger dan ze zijn’’. Het betreffende element is naar beneden gehaald.

„Dat hebben we uit voorzorg gedaan”, zegt Brinkhuis. „De pilasters die we aan de achterzijde al hadden opgehangen hebben we vastgezet met sjorbanden. We willen geen enkel risico lopen.”

loading

Maker pilasters is failliet

De maker van de pilasters is Verbaan Systems uit Weert. „We zijn na de ontdekking direct in conclaaf gegaan over de mogelijke oplossing”, zegt Brinkhuis. „Maar vrij snel daarna ging Verbaan failliet. Toen hadden wij een probleem.” Samen met de curator slaagt Volker Wessels erin om met een aantal vrachtwagens de bestelde, maar nog niet geleverde pilasters, op te halen uit Limburg.

Daarnaast neemt de ontwikkelaar een gedeelte van het personeel over van het failliete bedrijf, om specifieke kennis over het maken en bevestigen van de pilasters in huis te halen.

loading

Oorzaak nog niet gevonden

De problemen zijn nog niet opgelost. Hoewel bij de andere elementen geen scheuren zijn gevonden, is de oorzaak van het gebrek nog niet ontdekt. Brinkhuis: „Tot er duidelijkheid is kunnen en willen we uit voorzorg niet verder gaan met het monteren van de gevelelementen. We hopen zo snel mogelijk de werkzaamheden te hervatten.”

Om daar alvast op in te spelen zet Volker Wessels zelf een productielijn op om de elementen om te bouwen en af te maken. Brinkhuis zegt te verwachten dat de vertraging oploopt tot zo’n drie maanden.

Het Market Hotel krijgt 123 kamers, heeft op de begane grond een grand café (café Willem Albert) met terras en een bakkerij. Daarbovenop krijgt het hotel een rooftopbar.

menu