Opfrisbeurt Martinitoren in de herkansing: 9.480 euro van de 50.000 binnen (+video)

Marketing Groningen gooit het roer om bij de inzamelingsactie voor de opfrisbeurt van de Martinitoren. Van de benodigde 50.000 euro is nu 9.480 euro binnen.

De actie op crowdfundingsite ‘Voor de kunst’ startte op 29 juni. De afgelopen weken kwamen 68 donaties binnen.

Geen tweede Pathé

Marketing Groningen had verwacht dat meer Groningers een duit in het zakje zouden doen. Mark Popken: ,,We hebben ingezet op een ludieke actie: het financieren van de filmzaal. Dat hebben mensen heel letterlijk genomen, dat we de hele Martinitoren op de schop gooien en er een tweede Pathé van maken.’’

Dat is niet het geval. Marketing Groningen gaat beter uitleggen wat wél de bedoeling is. Popken: ,,Mensen kopen nu een kaartje en lopen meteen naar de ballustrade om over de stad uit te kijken. We willen de weg naar de top van de toren boeiender maken en onderweg de historie en de betekenis voor de stad laten zien.’’

Om dat doel duidelijker te maken, wordt de actie op ‘Voor de kunst’ vanaf dinsdag aangepast. Er komt een nieuw filmpje met uitleg wat er staat te gebeuren en in overleg met de website wordt de actie met twee weken verlengd tot half augustus. Zo hoopt Marketing Groningen het benodigde bedrag alsnog binnen te halen.

Diner op Martinitoren

Daarnaast probeert Marketing Groningen naast particulieren ook ondernemers warm te maken om een donatie te doen. Popken: ,,Bedrijven krijgen de mogelijkheid om in ruil voor een donatie met maximaal 14 mensen bovenin de toren te dineren.’’

De totale kosten voor de facelift van de Martinitoren bedragen 325.000 euro. Op verschillende plekken in de toren krijgen bezoekers na de restyling in drie talen – ook in het Duits en Engels – te zien en te horen wat er rond de Martinitoren allemaal is gebeurd sinds de bouw tussen 1469 en 1482. Daarnaast wordt tl-licht vervangen door sfeerlicht en worden kabels weggewerkt. Bovenin de toren komt een kleine zaal waar bezoekers op een filmdoek de geschiedenis van de toren kunnen bekijken.

70.000 torenbezoekers

De aanpassingen moeten de Martinitoren niet alleen aantrekkelijker maken voor toeristen, maar ook voor Groningers. Popken: ,,Elke Groninger is weleens op de toren geweest. Maar als je mensen vraagt wanneer dat voor het laatst was, dan is dat vaak toen ze jong waren of in hun studententijd.’’ Jaarlijks trekt de Martinitoren nu 70.000 bezoekers, dat aantal wil Marketing Groningen graag zo houden.

Wanneer het bedrag van 50.000 euro niet binnen wordt gehaald, gaat de restyling wel door, maar in versoberde vorm.

Dit is de video waarmee Marketing Groningen alsnog 40.000 euro voor de opfrisbeurt bij de Martinitoren wil binnenhalen.

Crowdfunding

 De crowdfundingpagina voor de Martinitoren is te vinden op http://demartinitorenherboren.nl . In ruil voor een donatie kun je van alles terug krijgen (maar dat hoeft niet). Zo kun je vanaf 15 euro een bootcamples in de toren krijgen. Vanaf 300 euro mag je een dag lang zelf bepalen welke muziek er van het carillon klinkt. En ondernemers genieten voor 5000 euro voor een compleet verzorgd diner op hoogte voor 14 personen.
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.