Opgestapt SP-raadslid blijft noodgedwongen deel uitmaken van gemeenteraad Midden-Groningen

Links Han van der Vlist, rechts Maarten Kluit.

De opgestapte SP-fractievoorzitter Maarten Kluit blijft noodgedwongen nog even raadslid in Midden-Groningen. Han van der Vlist wordt de nieuwe fractievoorzitter.

Op het aangepaste organogram op de website van de gemeente Midden-Groningen staat Han van der Vlist inmiddels aangeduid als fractievoorzitter van de SP. Even verderop staat Maarten Kluit als raadslid vermeld.

Kluit zag zich zondagavond gedwongen op te stappen nadat hij 24 uur daarvoor Thierry Baudet van Forum voor Democratie, op Twitter uitmaakte voor nazi en Baudet ‘de grootste bedreiging voor de natiestaat’ noemde.

Drie keer nagedacht

Maarten Kluit zei drie keer te hebben nagedacht voordat hij de tweet plaatste. Die veroorzaakte een stortvloed aan reacties, waarop Kluit de tweet zondag rond het middaguur verwijderde en zijn excuses aanbood.

Desondanks was zijn positie zondagavond onhoudbaar geworden en maakte Kluit bekend uit de gemeenteraad te stappen en ook zijn lidmaatschap van de SP op te zeggen. ,,Ik ben mij er onvoldoende van bewust geweest hoe dit afstraalt op de SP als partij.’’

Opzeggen raadslidmaatschap

,,Het opzeggen van zijn raadslidmaatschap kan alleen in een raadsvergadering’’, zegt Van der Vlist. ,,En dat lukt niet voor de raadsvergadering van aanstaande donderdag. Dat heeft er mee te maken dat er allerlei formaliteiten moeten worden vervuld, waaronder het onderzoeken van de geloofsbrieven van zijn opvolgster.’’

Na komende donderdag is de eerstvolgende raadsvergadering op 27 februari. Van der Vlist verwacht niet dat Kluit nog vijf weken noodgedwongen raadslid blijft. ,,We onderzoeken of het mogelijk is om in de eerste week van februari een raadsvergadering aan een commissievergadering te koppelen’’, aldus Van der Vlist.

Stoelendans binnen de SP

Er is al een tijdje een stoelendans aan de gang binnen de fractie van de SP in Midden-Groningen. Vorig jaar stapte Joke Lesman over naar de Statenfractie van de SP in Groningen. Zij werd opgevolgd door Julia Polat.

Fractievoorzitter Martine Feenstra kon werk en privé niet meer combineren. Zij blijft wel raadslid, maar met ingang van 2020 werd Maarten Kluit fractievoorzitter. Dat hield hij exact 26 dagen vol.

Ida Klaassens opvolgster Kluit

Han van der Vlist maakte al deel uit van de SP-fractie en wordt dus de nieuwe fractievoorzitter. De vrijgekomen raadszetel wordt medio februari opgevuld door Ida Klaassens (20), zevende op de kieslijst voor de SP.

De partij bezet vijf van de 33 raadszetels in Midden-Groningen en maakt deel uit van de coalitie. Stad-Groninger Peter Verschuren is wethouder.

Toen de gemeente Midden-Groningen vorig najaar nieuwe bezuinigingen bekendmaakte, zou de SP-fractie in overwogen hebben om uit de coalitie te stappen. Kort daarvoor stapte SP-wethouder Kees Swagerman om dezelfde reden uit het college van B en W van buurgemeente Oldambt.

menu