Opgestapte wethouder Haren: 'Zonder vertrouwen houdt het op'

Met het vertrek van wethouder Paula Lambeck (VVD) kwam zaterdagmiddag een einde aan het college van B en W in Haren. De breuk volgde op een intensief overleg over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. 

De wethouder financiën kon niet anders dan haar portefeuille inleveren, zegt ze, nu haar raadsfractie niet langer achter de keuze voor een zelfstandige gemeente staat. In een verklaring maakten de liberalen bekend voor een fusie met Groningen en Ten Boer te zijn.

,,Mijn fractie heeft een ander standpunt ingenomen. Dat maakt zitten blijven in het college voor mij onwerkbaar. Het is wat het is. Er moet vertrouwen zijn in het college. Als dat er niet is, houdt het op.''

Kritisch stuk

De wethouder stuurde onlangs een kritisch financieel stuk naar collega-wethouders Michiel Verbeek (D66), Mariska Sloot (Gezond Verstand Haren) en de raad. Daarin wordt duidelijk dat er forse stappen nodig zijn om financieel gezond te worden en meer te sparen.

Lambeck: ,,Het ging al een stuk beter, we hebben de afgelopen twee jaar goede dingen gedaan. Maar partijen moeten ook willen zien hoe serieus en kritiek de situatie is. Er moet veel gebeuren, voorzieningen staan op de tocht. De vraag is: moeten we dat inwoners aan willen doen?''

Ommekeer

Nee, zo stelde de VVD-fractie in een verklaring die zaterdagochtend in een spoedoverleg met de coalitiefracties is gedeeld. Al met al zien de liberalen meer heil in een fusie.

Het statement betekent een ommekeer voor de VVD. Tot nog toe stond de fractie zelfstandigheid voor, net als de andere twee coalitiefracties van D66 en Gezond Verstand Haren. 

Het college moet nu op zoek naar een nieuwe coalitiepartner; de VVD levert geen nieuwe wethouder. Een logisch scenario zou zijn om op te trekken met het CDA, eveneens voorstander van een zelfstandige gemeente.

De gemeenteraad van Haren telt 17 zetels en 7 fracties: D66 (5), GVH (3), VVD (2), PvdA (2), CDA (2), GroenLinks (2) en de ChristenUnie (1).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.