Ophef over kaalslag rond kerkhof Krewerd

In Krewerd is ophef ontstaan over de kap van een beeldbepalende bomensingel rond de begraafplaats in het hart van het eeuwenoude wierdedorp.

Een groep Krewerders eist dat de kap stopt. Via een noodeditie van de nieuwsbrief ‘Krewerd op de Kaart’ roepen zij de plaatselijke begraafplaatsvereniging op ‘deze treurige ontmanteling’ direct te staken. De actie krijgt veel bijval op Facebook.

Volgens initiatiefnemer Hans Stuyling de Lange is sinds maandag al de helft van de 29 essen rond de 19e eeuwse omgrachte dodenakker neergehaald. Hij beticht de begrafenisvereniging van ‘achterkamertjespolitiek’. Er is met niemand in het 88 zielen tellende dorp overlegd.

Volgens Munneke stopt de kap vrijdag voorlopig. Dit najaar gaan de laatste tien essen alsnog plat. Dan bekijkt de begraafplaatsvereniging ook of ze nieuwe bomen kan planten.

,,Maar dat zullen er niet zoveel worden als nu. En het is sowieso nog de vraag of het mag. In principe zijn ‘hoogopgaande’ bomen niet toegestaan op de archeologisch beschermde wierde.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.