Boeren met vrije-uitloopkippen zien een deel van hun opbrengst verdwijnen door de landelijke ophokplicht. ,,Je hebt ongeveer 20 procent minder inkomsten uit je eieren’’, schat de Groningse pluimveehouder Sander Lenting.

Sinds eind oktober mogen kippen niet meer buiten rondscharrelen vanwege de vogelgriep, dat geldt ook voor de kippen van Lenting in de buurt van Bedum. Omdat de ophokplicht op 12 februari meer dan 16 weken duurde, mogen eieren niet langer het keurmerk ‘vrije-uitloopeieren’ dragen, maar zijn ze afgewaardeerd naar scharreleieren.

Lenting wil niet klagen, hij is blij dat hij veel verkoop in de eigen hand heeft. Bovendien: bij de pakken neerzitten schiet ook niet op.

Toch ,,hangt de vlag halfstok’’, zegt hij. ,,Het kost je geld. Dat is vervelend, niemand kan er iets aan doen.’’ De kippen zelf hebben minder last gehad van de ophokplicht. Door het natte en koude weer waren die sowieso niet geneigd naar buiten te gaan, zegt hij.

Solidariteits-ei en speciaal eierdoosje

Verschillende supermarktketens in Nederland hebben volgens LTO al aangegeven dat zij vrije-uitloopeieren in speciale doosjes doen en dezelfde prijs ervoor blijven betalen. Dat geldt minder in Duitsland, waar wel het ‘solidariteits-ei’ in het leven is geroepen.

Voorzitter van de LTO/NOP Kring Leghennenhouders Jacco Wisserhof houdt het goed in de gaten. De belangenbehartigers van LTO/NOP willen zo goed mogelijk in de gaten houden hoe er in de praktijk wordt omgegaan met de afgewaardeerde vrije-uitloopeieren. ,,Het is van belang om de marktpositie van vrije-uitloopeieren te behouden.’’ Dat betekent een goede prijs en ruimte in de schappen houden. Als dat verdwijnt, kan het lang duren voordat het aandeel herstelt, weet Wisserhof. ,,De vorige keer duurde het een half jaar voordat we weer op 90 procent zaten van wat het keurmerk aan aandeel had.’’

Voor een belangrijk deel ligt dat ook in de handen van consumenten, zegt Wisserhof. Als zij trouw blijven aan de ex-uitloopeieren tijdens de ophokplicht, zal er meer ruimte voor de speciale eierdoosjes blijven verwacht hij. ,,De schade kan dan beperkt worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen