Opinie: De valkuilen van een 'nieuwe' burgemeester

Zijn burgemeesterskamer in Grootegast is nog dezelfde. Maar Ard van der Tuuk draagt vanaf morgen de burgemeestersketen van de vele malen grotere gemeente Westerkwartier.

Dat had Ard van der Tuuk niet gedacht toen hij vorig jaar, daags voor de jaarwisseling, de burgemeesterskamer op het gemeentehuis van Grootegast leeghaalde. Geen haar op zijn hoofd dacht toen nog aan solliciteren naar het ambt van burgemeester in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Morgen keert hij terug in de hem zo vertrouwde kamer. Maar dan als fiere drager van de ambtsketen van een gemeente met 62.000 inwoners.

Herenakkoord

Zijn voorgangers sloten voorafgaand aan de herindeling een soort ‘herenakkoord’: geen van hen zou een gooi doen naar de burgemeesterspost van de nieuwe gemeente. Daar was Van der Tuuk toen nog niet bij. De oud-Drentse PvdA-gedeputeerde volgde in Grootegast de in 2016 onverwacht overleden burgemeester Kor Dijkstra als waarnemer op. Die jas zat hem als gegoten.

Van der Tuuk is op-en-top mensenmens. Hij wil openstaan voor iedere burger. Daarmee bouwde hij onder de inwoners van zijn vorige gemeente Grootegast een zekere populariteit op. Toen Westerkwartier eerder dit jaar een enquête uitschreef, waarin om suggesties werd gevraagd voor het profiel van de nieuwe burgemeester, werd vanuit Grootegast als volgt gereageerd: ,,Stop met zoeken. Ard van der Tuuk is de aangewezen kandidaat. Hij is 100 procent geschikt voor dit ambt.’‘

Negen kandidaten

Mede die reacties moedigden Van der Tuuk, thuis in Schipborg, aan om uiteindelijk in de pen te klimmen en een sollicitatiebrief te schrijven. Uit negen kandidaten viel de keus op hem. De nieuwe burgemeester is hiermee in zijn nopjes. Dat geldt ook voor de gemeenteraad en veel Grootegasters.

En het moet gezegd: Van der Tuuk voldoet aan het profiel van de ideale kandidaat. De verwachtingen in Westerkwartier zijn hooggespannen. Dat is trouwens meteen valkuil nummer 1 voor de nieuwe burgemeester. De schaal van zijn vorige gemeente (12.000 inwoners) is onvergelijkbaar met die van de nieuwe. Hij wil openstaan voor iedereen, maar daaraan in de praktijk voldoen zal niet meevallen.

Oogsttijd

Komt bij dat negen maanden na de invoering van de herindeling de ‘oogsttijd’ is aangebroken voor de nieuwe gemeente. De fusie was vooral bedoeld om het gebied met een grotere massa beter op de kaart te zetten. Westerkwartier is qua grootte de tweede gemeente in de provincie. Zij is daarmee een volwaardige gesprekspartner voor bijvoorbeeld de stad Groningen en de provincie. Die positie moet worden benut. Als kopman is de burgemeester de eerst aangewezene om hiervan werk te maken.

Intussen valt er intern ook nog wel wat te verstouwen. Twee actualiteitendebatten op rij leren dat de ambtelijke organisatie met een bovengemiddeld ziekteverzuim nog lang niet op orde is. Ook hier ligt voor hem een schone taak.

Nachtwerk

Een valkuil in praktische zin is de wijze waarop hij straks de voorzittershamer tijdens raadsvergaderingen gaat hanteren. In Grootegast gaf hij raadsleden werkelijk alle ruimte om ook kleine kwesties breedvoerig uit te dragen. Van der Tuuk wilde vooral niemand tekortdoen. Om te voorkomen dat het tijdens raadsvergaderingen nachtwerk wordt, moet dat straks anders. Om van het burgemeesterschap een succes te maken, moet Van der Tuuk zichzelf op onderdelen misschien zelfs wel een beetje verloochenen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.